Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

JavaScript motoru

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
JavaScript motoru, JavaScript kodunu yürüten bir yazılım bileşenidir . İlk JavaScript motorları yalnızca yorumlayıcılardı, ancak ilgili tüm modern motorlar ise gelişmiş performans için tam zamanında derlemeyi kullanır. JavaScript motorları genellikle web tarayıcısı satan firmalar tarafından geliştirilir ve her büyük tarayıcıda bir tane Javascript motoru bulunur. Bir tarayıcıda, JavaScript motoru Belge Obje Modeli aracılığıyla işleme motoruyla uyum içinde çalışır. JavaScript motorlarının kullanımları yalnızca tarayıcılar ile sınırlı değildir. Örneğin, V8 motoru, Node.js ve Deno çalışma zamanı sistemlerinin temel bir bileşenidir. ECMAScript, JavaScript'in standartlaştırılmış özelliği olduğundan, aynı zamanda bu motorlar için ECMAScript motoru adı da kullanılan başka bir diğer isimdir. WebAssembly'nin ortaya çıkmasıyla birlikte, bazı motorlar bu kodu normal JavaScript koduyla aynı sanal alanda da çalıştırabilirler. Tarihçe İlk JavaScript motoru Brendan Eich tarafından 1995 yılında Netscape Navigator web tarayıcısı için oluşturuldu. Eich'in icat ettiği motor, yeni ortaya çıkan dil için ilkel bir tercüman sayılırdı . (Bu daha sonrasında Firefox tarayıcısı tarafından hâlâ kullanılan SpiderMonkey motoruna dönüşmüştür.) İlk modern JavaScript motoru, Google tarafından Chrome tarayıcısı için oluşturulan V8 idi. V8, 2008'de Chrome'un bir parçası olarak piyasaya çıktı ve performansı önceki tüm motorlardan çok daha iyiydi. En önemli yenilik, yürütme sürelerini önemli ölçüde iyileştirebilen tam zamanında derlemeydi . Diğer tarayıcı üreten firmaların rekabet edebilmek için yorumlayıcı motorlarını elden geçirmesi gerekiyordu. Apple, Safari tarayıcısı için öncekinden %30 daha iyi bir performansa sahip olan Nitro motorunu geliştirdi. Mozilla ise kendi SpiderMonkey motorunu geliştirmek için Nitro'nun bazı kısımlarını kullandı. 2017'den bu yana, bu motorların tamamında WebAssembly için destek eklenmiştir. Bu, sayfa komut dosyalarının performans açısından kritik bölümlerinin önceden derlenmiş yürütülebilir dosyaları kullanmasını sağlamaktadır. Önemli motorlar Google'dan V8 en çok kullanılan JavaScript motorudur. Google Chrome ve diğer birçok Chromium tabanlı tarayıcı, CEF, Electron veya Chromium'u içeren diğer herhangi bir çerçeve ile oluşturulmuş uygulamalarda olduğu gibi bunu kullanırlar. Diğer kullanımları ise Node.js ve Deno çalışma zamanı sistemlerini içerir. SpiderMonkey, Mozilla tarafından Firefox ve çatallarında kullanılmak üzere geliştirilmiştir. GNOME Shell uzantı desteği için kullanır. JavaScriptCore, Apple'ın Safari tarayıcısı için kullandığı motordur. Diğer WebKit tabanlı tarayıcılar da bunu kullanır. KDE'den türetilen KJS, gelişim için başlangıç noktasıydı. Chakra, Internet Explorer tarayıcısının motorudur. Ayrıca orijinal Edge tarayıcısı için Microsoft tarafından çatallanmıştır ancak Edge daha sonra Chromium tabanlı bir tarayıcı olarak yeniden oluşturulduğundan dolayı günümüzde V8 kullanmaktadır. Kaynakça Kategori:JavaScript
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri