Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Jean Charles Galissard de Marignac

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Jean Charles Galissard de Marignac (24 Nisan 1817 - 15 Nisan 1894) İsviçreli kimyagerdir. Atom ağırlıkları ile yaptığı çalışmalar çekirdeklerin izotoplarının ve paketleme fraksiyonlarının ihtimaline ve nadir toprak elementleri üzerine yaptığı çalışmaları 1878'de iterbiyumu keşfetmesine ve 1880'de gadolinyumun kaşiflerinden biri olmasına yol açtı. Hayatı ve işi Cenevre'de doğdu, Paris'teki École teknik okuluna katıldığında 21 yaşındaydı ve 1837'den 1839'a kadar École des minesde okudu. Daha sonra Liebig'in Gießen'deki laboratuvarında ve Sèvres porselen fabrikasında kısa bir süre bulunduktan sonra, 1841'de Cenevre Akademisi'nde kimya profesörü oldu. 1845'te aynı zamanda mineraloji profesörü olarak atandı ve 1878 yılında sağlıksızlığı istifaya mecbur bırakana kadar her iki konumunu da korudu. Cenevre'de öldü. Marignac'ın adı, elementlerin elli yedisi için gerçekleştirdiği atomik ağırlıkların dikkatli ve kesin tespitleriyle tanınır. Bu çalışmayı üstlenirken, JS Stas gibi Prout'un hipotezini test etme amacına sahipti, ancak bir dereceye kadar geçerlilik derecesine sahip olabileceği ihtimalini düşünmeye Belçikalı kimyagerlden daha gönüllüydü. Hayatı boyunca, nadir topraklara ve onları ayırma sorununa büyük önem verdi; 1878’de ytterbiumu saf erbia olması beklenen şeyden çıkardı ve iki yıl sonra samarskite toprağında gadolinyum ve samaryum buldu. 1858'de, flüostanatların ve flüosilikatların izomorfizmine dikkat çekti böylece silisik asit kompozisyonunun tartışmalı sorusunu çözdü; ve sonra zirkonyum , bor , tungsten ve diğer elementlerin floritlerini inceledi. Karmaşık inorganik asitlerin ilk örneklerinden biri olan silikotungstik asiti hazırladı. Marignac, niyobyum ve tantalumun , 1950'lerde başlayan aynı flüoritlerin çözücü ile ayrılmasıyla yer değiştirene kadar ticari olarak kullanılan bir işlem olan potasyum heptafluorotantanın potasyum oksipentafluoroniobat monohidrattan fraksiyonel kristalizasyonuyla ayrılmasıyla ayrılabileceğini keşfetti. Fiziksel kimyada , özellikle tuzlu su çözeltilerinin seyreltilmesi , tuzlu su çözeltilerinin özgül ısısının sıcaklık ve konsantrasyon ile değişmesi ve sıvı difüzyon fenomenleri ile üretilen ısıl etkileri inceleyerek, çözeltilerin doğası ve süreci üzerine kapsamlı araştırmalar yaptı. Kaynakça Konuyla ilgili yayınlar Ador, E. (1894). "Nekrolog: Jean-Charles Galissard De Marignac. Sein leben und seine werke". Berichte der deutschen chemischen Gesellschaft. 27 (4): 9791021. doi:10.1002/cber.18940270495. Weeks, Mary Elvira (1932). "The discovery of the elements: XVI. The rare earth elements". Journal of Chemical Education. 9 (10): 1751 1773. Bibcode:1932JChEd...9.1751W. doi:10.1021/ed009p1751. Kategori:19. yüzyıl kimyagerleri Kategori:Element kâşifleri Kategori:1894 yılında ölenler Kategori:1817 doğumlular Kategori:Cenevre doğumlular Kategori:İsviçreli bilim insanları Kategori:İterbiyum Kategori:Gadolinyum Kategori:İncelenmemiş çeviri içeren sayfalar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri