Jeon, ({Korece: 전, 煎) dilimlenmiş ya da kıyılmış balık, et, sebze vb.ni yağda kızartmadan önce buğday unu ve yumurta bulamacına daldırılmasıyla yapılan böreklere verilen genel addır. Jeon, balık, et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve sebze gibi malzemelerle yapılabilir ve ordövr, banchan (meze) veya anju (içeceklerle servis edilen ve yenen yiyecekler) olarak servis edilebilir. Bazı jeonlar tatlıdır, bu tür jeonlara hwajeon ("çiçek jeon" anlamına gelir) denir. Diğer isimleri Jeon, daha geniş anlamda bir tür buchimgae olarak kabul edilebilse de, buchimgae ve jeon farklı yemeklerdir. Jeonlar daha küçüktür ve buchimgaeden daha az malzeme ile yapılır. Jeon, özellikle Kore kraliyet mutfağı çevresinde jeonya olarak da anılır. Jeonyaya bazen jeonyueo veya jeonyuhwa da denir. Çeşitleri Hemen hemen tüm jeonlar baharatlanıp buğday unu ve yumurta bulamacı ile kaplanır ve ardından tavada kızartılır. Et Kırmızı et ve kümes hayvanlarından yapılan jeon, Kore kraliyet mutfağında yaygın olarak kullanılırken, Kore halkı genellikle biraz sebze ekleme eğilimindedir. Yukjeon (, "et jeon"), etten yapılan çeşitli jeonlar için genel bir terimdir. Deunggol-jeon - sığır omuriliğinden yapılır. Donggeurang-ttaeng ( ufalanmış tofu, doğranmış yeşil soğan ve namullar ile sığır eti, domuz eti veya balıktan yapılmış küçük köfteler. Kore kraliyet mutfağında don-jeonya (, "sikke jeonya") denir. Meat jun - Hawaii'de popüler olan bir Kore yemeğidir. Kore kraliyet mutfağı Chamsae-jeonya - serçe etinden yapılır Cheonyeop-jeonya - sığır kırkbayırından yapılmıştır. Daechang-jeonya - haşlanmış sığır bağırsağından yapılır. Dak-jeonya - tavuktan yapılır. Gan-jeonya - sığır eti veya domuz karaciğerinden yapılır. Gogi-jeonya - ince dilimlenmiş veya ince kıyılmış sığır etinden yapılır. Gol-jeonya - haşlanmış ve dilimlenmiş sığır beyni veya sığır omuriliğinden yapılır. Jeyuk-jeonya - ince dilimlenmiş yağsız domuz etinden yapılır. Mechuri-jeonya - ince dilimlenmiş bıldırcın etinden yapılır. Nogyuk-jeonya - ince dilimlenmiş geyik etinden yapılır. Saengchi-jeonya - sülün etinden yapılır. Satae-jeonya - haşlanmış ve ince dilimlenmiş dana inciğinden yapılır. Seonji-jeonya - beyazlatılmış ve terbiyeli seonjiden (kan) yapılır. Soeseo-jeonya - ince dilimlenmiş dana dilinden yapılır. Yang-jeonya - ince dilimlenmiş dana işkembesinden yapılır. Yangyuk-jeonya - ince dilimlenmiş kuzu etinden yapılır. Deniz ürünleri Saengseon-jeon (, "balık jeon"), balıktan yapılmış herhangi bir jeon için genel bir terimdir. Genellikle beyaz balıklar tercih edilir. Haemul-jeon ( "deniz ürünü jeon"), balık ürünlerinin yanı sıra deniz kabuğu, karides ve ahtapottan yapılan yemekleri de içerir. Daeha-jeon - etli karidesten yapılmıştır. Guljeon - istiridyelerden yapılır. Kore kraliyet mutfağında Gul-jeonya adı verilir. Haesam-jeon - kurutulmuş ve ıslatılmış deniz hıyarlarından yapılır, genellikle kıyma ve üzerlerine ufalanmış tofu iliştirilir. Mwissam olarak da bilinir. Saeu-jeon - soyulmuş karidesten yapılmıştır. Kore kraliyet mutfağında saeu-jeonya olarak adlandırılır. Daegu-jeon (대구 전) - morina balığından yapılır Kore kraliyet mutfağı Baendaengi-jeonya - bütün bir sardalyadan yapılır. Baengeo-jeonya - birden fazla yarıya bölünmüş whitebait'ten yapılmıştır Bajirak-jeonya - Manila midyesinden yapılır. Bangeo-jeonya - tuzlanmış ve ince dilimlenmiş Biut-jeonya - ringadan yapılır. Bok-jeonya - kirpi balığından yapılır. Bugeo-jeonya - kurutulmuş kömür balığından yapılmıştır. Bungeo-jeonya - ince dilimlenmiş havuz balığından yapılır. Bure-jeonya - balığın yüzücü kesesinin balık eti ve kıyma ile doldurulması, ardından mühürlenip kaynatılması ve buğday unu ve yumurta ile kaplanmasından önce dilimlenmesi ve tavada kızartılmasıyla yapılır. Daegu-jeonya - ince dilimlenmiş morina balığından yapılır. Domi-jeonya - ince dilimlenmiş çipuradan yapılır. Gajami-jeonya - buğday unu ve doğranmış yeşil soğanla ezilmiş yassı balık etinden yapılır. Garimat-jeonya - ustura deniztarağından yapılmıştır. Ge-jeonya - bütün bir yengeçten yapılır. Godeungeo-jeonya - ince dilimlenmiş kolyoz ile yapılır. Iri-jeonya - balık sütünden yapılır. Jogae-jeonya - kabuklu deniz ürünlerinden yapılır. Junchi-jeonya - Ilisha elongata'den yapılmıştır. Mikkuri-jeonya - göl çipurasından yapılır. Mineo-jeonya - ince dilimlenmiş şarlatandan yapılmıştır. Myeolchi-jeonya - tuzlanmış hamsiden yapılır. Nakji-jeonya - derisi alınmış ve ince dilimlenmiş uzun kollu ahtapottan yapılmıştır. Neopchi-jeonya - ince dilimlenmiş zeytin pisi balığı ile yapılır. Samchi-jeonya - ince dilimlenmiş ve tuzlanmış deniz balıklarından yapılır. Ssogari-jeonya - altın mandalina balığından yapılmıştır. Sungeo-jeonya - ince dilimlenmiş kefalden yapılır. Yeoneo-jeonya - ince dilimlenmiş somon balığı. Sebzeler ve mantarlar Chaeso-jeon (, "sebze jeon ") sebzelerden yapılan herhangi bir jeon için genel bir terimdir. Gamja-jeon - rendelenmiş patatesten yapılmıştır. Ayrıca rendelenmiş, ezilmiş patates, patates nişastası ve üzerine sebzeler ilave edilerek yapılabilir. Pajeon - taze soğandan yapılmıştır. Dongnae-pajeon genellikle bütün taze soğanlardan yapılır. Haemul-pajeona deniz mahsulleri eklenir ("deniz ürünleri pajeon" olarak bilinir). Deodeok-jeon , deodeok'tan yapılır Dubu-jeon - dilimlenmiş tofudan yapılır. Kore kraliyet mutfağında Dubu-jeonya olarak adlandırılır. Gaji-jeon - ince dilimlenmiş patlıcandan yapılır. Gamnip-jeon - Gochu-jeon - tohumsuz yeşil acı biberden yapılmış, kıyma ve ufalanmış tofu ile doldurulmuş. Gosari-jeon , bracken ile yapılmıştır. Gugyeop-jeon - kasımpatı yapraklarından yapılmıştır. Hobak-jeon , ince dilimlenmiş Kore kabağından yapılır Mukjeon - ince dilimlenmiş ve kurutulmuş üç farklı renkte muktan yapılmıştır. Kore kraliyet mutfağında Muk-jeonya denir. Pyogo-jeon , şitaki mantarı ve kıyma ile yapılır. Samsaekjeon - kelimenin tam anlamıyla "üç renkli jeon". Mantar, yeşil acı biber ve soğandan yapılır. Ssukjeon - pelinden yapılır. Buchu-jeon - sarımsak frenk soğanı yapılır. Kore kraliyet mutfağı Baechu-jeonya Çin lahanası'nın beyaz kısmından veya yıkanmış kimchi'den kıyma ile yapılır. Baekhap-jeonya - dilimlenmiş pullu zambak soğanlarından yapılmıştır. Beoseot-jeonya - dilimlenmiş mantarlardan yapılmıştır. Bibimbap-jeonya - bir veya iki kaşık bibimbaptan yapılır Doraji-jeonya - ıslatılmış ve parçalanmış balon çiçeği köklerinden yapılır. Gangnangkong-jeonya - olgunlaşmamış fasulyeden yapılır. Seogi-jeonya - geniş taş kulak mantarlarından yapılmıştır . Songi-jeonya - matsutake mantarından yapılır. Yangpa-jeonya - dilimlenmiş soğandan yapılır. Yeongeun-jeonya - rendelenmiş ve süzülmüş lotus kökünden yapılmıştır. Çiçek Hwajeon (, "çiçek jeon"), yenilebilir çiçeklerden yapılmış herhangi bir jeon için genel bir terimdir. Hwajeon genellikle tatlıdır ve bileşen olarak bal içerir. Hünnaptan yapılmış Jeon bazen hwajeon adlandırılır. Chijahwa-jeon - gardenya çiçeklerinden yapılır. Gukhwa-jeon - kasımpatı çiçeklerinden yapılır. Jangmi-hwajeon - gülden yapılır Jindallae-hwajeon - ormangülü çiçeklerinden yapılmıştır. Jindallae-hwajeon, Samjinnal ile ilişkili özel bir besin maddesidir. Okjamhwa-jeon - hosta tomurcuklarından yapılmıştır. Galeri Ayrıca bakınız Buchimgae Kaynakça Kategoriankek Kategori:Kore mutfağı