Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Juan Ramón Jiménez

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Juan Ramón Jiménez (d. 24 Aralık 1881, Moguer, Endülüs - ö. 29 Mayıs 1958, Porto Riko) İspanyol şair. Başlıca yapıtları arasında "Yeni Evlenmiş Şairin Güncesi", "Menekşe'nin ruhları", "Sonsuzluklar" ve "Birlik" sayılır. 1956' da Nobel Edebiyat Ödülü 'ne layık görüldü. Yaşamı Juan Ramón Jiménez 23 Aralık 1881’ de Ribera de Moquer caddesi 2 numarada dünyaya gelmiştir. Şarap ticaretinin başarılı ismi Rioja/Nestares’li Víctor Jiménez ve Purificación Mantecón López-Parejo’nun oğluydu. Ailesi 1887 yılında ‘’Yeni Cadde’’deki eski bir eve taşındı ve ilk ve ortaöğrenimini ‘’ San José İlk ve Ortaöğretim Okulu’’nda tamamladı. 1891 yılında Huelva’daki La Rábida’ Lisesi’ ndeki ilköğretim sınavını üstün başarı derecesiyle geçti. 1893 yılında ‘’San Luis Gonzaga del Puerto de Santa María’’ Lisesinde okudu ve sanat bölümünden mezun oldu. 1896 yılında yeteneği olduğunu düşünerek ressam olmak için Sevilla’ya taşındı. Orada ‘’Sevilla Derneği Kütüphanesi’’ni düzenli olarak ziyaret etmeye başladı. İlk eserlerini düzyazı ve şiir türlerinde yazdı. Sevilla ve Huelva’nın çeşitli gazete ve dergileriyle çalışmaya başladı. 1900 yılında Madrid’e taşındı ve ilk ders kitapları Ninfeas ve Almas de Violeta’yı yayınladı. İlk aşkı, şiirlerinin Beyaz Gelin’i Blanca Hernández Pinzón idi,fakat aniden şair bir Don Juan’a dönüştü; Editörü, yazarın ‘’Libros de Amor ‘’(1911-1912) isimli kitabındaki 104 şiirinde bekar, evli kadınlarla, bir kızın Kuzey Amerikalı annesiyle, babasının ölümünden sonra depresyonun üstesinden gelen bir psikiyatristin eşiyle, ve hatta rahibelerle olan maceralarını kaleme aldığını yazıyordu. 1905 yılında ailesinden kalan ekonomik sıkıntılardan dolayı doğduğu köyüne geri döndü. Bu dönem en iyi edebi eserlerini ürettiği dönemdir. Madrid’de Gregorio Martínez Sierra ve María Lejárraga sayesinde zarif ve kültürlü Kuzey Amerikalı, zengin İspanyol Antonio Muriedas Manrique de Lara ile evli olan Luisa Grimm ile tanışır. Juan Ramón Jiménez, Luisa Grimm’e aşık olur ve 1907-1912 yılları arasında duygusal bir ilişkileri olur. Büyük bir şiir aşığı olan Grimm, Jiménez’e özellikle de o zamanlarda İspanya’da çok az tanınan Romantizm yazarlarının birçok İngilizce şiir kitabını sunar. Ölümü İspanya İç Savaşı sırasında ülkeden ayrılıp Porto Riko'ya gitti. 1958 yılında orada öldü. Yapıtları 1900 - Almas de violeta 1903 - Arias Tristes 1908 - Elejías puras 1907 - Baladas de primavera 1911 - La soledad sonora 1917 - Diario de un poeta recién casado 1917 - Sonetos esprituales 1917 - Platero y yo 1918 - Eternidades 1919 - Piedra y cielo 1923 - Belleza 1942 - Españoles de tres mundos 1949 - Animal de fondo Kaynakça Kategori:1881 doğumlular Kategori:Huelva (il) doğumlular Kategori:1958 yılında ölenler Kategori:İspanyol şairler Kategori:Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri Kategori:İspanyol Nobel Ödülü sahipleri Kategori:Porto Riko'da ölenler Kategori:20. yüzyıl İspanyol şairleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri