Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Julio Baghy

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Julio Baghy (13 Ocak 1891, Szeged - 18 Mart 1967, Budapeşte; Macarca Baghy Gyula), Macar bir aktör ve Esperanto hareketinin önde gelen yazarlarından biriydi. Birçok ünlü romanın yazarıdır, ancak özellikle şiir alanında Esperanto'daki ustalığını kanıtlamıştır. İlk yılları Baghy tiyatrocu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi - babası bir aktör ve annesi bir sahne suflörüydü. 1911'de Esperanto öğrenmeye başladı. Aktör ve tiyatro yöneticisi olarak çalışmaya başladı, ancak I. Dünya Savaşı başladı ve altı yıl boyunca memleketinden uzak kaldı. Tutuklandı ve bir savaş esiri olarak Sibirya'ya gönderildi. Bu süre zarfında Esperanto hareketi için çalışmaya başladı, şiir yazdı ve arkadaşlarına dil öğretti. Edebi çalışmaları Kitapları Baghy, Sibirya'da esaret konusunda iki kitap yazdı: Viktimoj (Kurbanlar, 1925) ve Sur Sanga Tero (Kanlı Toprakta, 1933),bu iki kitap 1971'de tek bir cilt halinde tekrar yayınlandı. Hiciv romanı Hura! (Hooray !, 1930) biraz daha az başarılı oldu. Devam kitabı olan Insulo de Espero (Umut Adası) savaş sırasında kayboldu. En ünlü romanı Printempo en Aŭtuno (Sonbaharda İlkbahar) 1931'de yazılmıştır. Şiirleri Baghy en çok yazdığı şiirlerle bilinir. İlk şiirleri Sibirya'da esaret döneminde yazılmıştır. O zamana kadar Esperanto'da yazan Zamenhof gibi şairler henüz genç dilde sınırlı eserler verebilmekteydi ve Antoni Grabowski dışında hiçbir şair dil üzerinde bir iz bırakabilmeyi başaramamıştı. Baghy'nin en önemli şiir koleksiyonu ilk yayımladığıydı: Preter la Vivo (Yaşamın Ötesinde, 1922'de yayınlandı). Daha dikkat çekici şiir koleksiyonları arasında Pilgrimo (Yolcu, 1926) ve Vagabondo Kantas (Vagabond Söylüyor, 1933) bulunur. 1966'da yayımladığı Ĉielarko (Rainbow) adlı koleksiyonunda on iki farklı milletin halk masallarını anlattı. Son şiir koleksiyonu Aŭtunaj folioj (Sonbahar yaprakları) ölümünden sonra 1970 yılında yayınlandı. Esperanto hareketi Savaştan sonra Macaristan'a dönerek, Esperanto hareketinin baş öğretmenlerinden biri oldu, haber grupları ve edebi programlar düzenledi. Memleketi Macaristan'da çalışmasının yanı sıra Estonya, Letonya, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerde eğitimler düzenledi. 1933 yılına kadar Esperanto edebiyat incelemesi olan Literatura Mondo'nun baş yazarlarından biriydi. Eserleri bir sloganı yansıtıyor: Amo kreas pacon, Paco konservas homecon, Homeco estas plej alta idealismo. (Aşk barışı yaratır, Barış insanlığı korur, İnsanlık en yüksek idealdir.) Eserlerinin birçoğu Esperanto Akademisi tarafından ödüllendirildi ve bazı romanları birçok dile çevrildi. Bibliyografya M. Boulton, Poeto fajrakora. La verkaro de Julio Baghy, Saarbrücken: Artur E. Iltis, 1983. p.144 Clelia Conterno, Baghy tra la tempo, in Literatura Foiro n. 43-44, jun-aŭg 1977, p 10-11 G. Silfer, La leginda Baghy, in Literatura Foiro n. 65, feb 1981, p 4-5 Dış bağlantılar Kategori:Esperanto eser veren yazarlar Kategori:Macar yazarlar Kategori:1891 doğumlular Kategori:1967 yılında ölenler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri