Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kalburabastı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Kalburabastı (Hurma, Hurmašice" veya "Hurme"), adını hamuru bir kalbura ya da kevgire bastırıldığı için almıştır. Şerbetli bir tatlıdır. Hamur için malzeme olarak margarin, un, yoğurt, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu, ceviz içi kullanılır. Şerbeti için toz şeker, su, limon suyu kullanılır. Yunanistan'da yapılan melomakarono tatlısı kalburabastının ballı ve karanfilli çeşididir. Abhaz mutfağında benzer tatlı hurmitadır. Osmanlı Mutfağındaki Kalburabastı Çeşitleri Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de kalburabastı tarifi vardır. Hurma olarak tarif verilmiştir. Tarifi:Yarım kıyye miktarı dakîk-i hâstan eleyip vasat kepçe ile bir kepçe erimiş rûgan-ı sâde ve kabul ettiği kadar durulmuş küllü su ve az tuz ile gereği gibi yoğurup el ile oklava gibi uzatıp hurma miktarı bıçak ile kestikten sonra tek tek ince çubuklu sepet üstünde yuvarlayıp kızgın yağda kızartıldıkta kepçe ile çıkarıp kıvamlıca kaynar asel veya şeker içine atıp bir miktar durdukta yine çıkarıp tabağa nizamiyle istif ve tenâvül buyrula. Yörelere Göre Çeşitleri Aksaray Şeker Böreği Malzemeleri; tereyağı, kuyruk yağı, buğday unu, yoğurt, yumurta, kabartma tozu, pancar şekeri, ceviz içi, su, limon suyudur. Aksaray Şeker Böreği 20.04.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Afyonkarahisar Hurma Baklavası / Afyon Hurma Baklavası Hamur için malzemeler; buğday unu, tereyağı, ayçiçek yağı, kabartma tozu, süt, ceviz içi, elma sirkesi ve sudur. Şerbet için malzemeler; beyaz şeker,su ve limon suyudur. Afyonkarahisar Hurma Baklavası / Afyon Hurma Baklavası 23.05.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Kaynak https://www.nefisyemektarifleri.com/kalbura-basti-yunanistan-usulu-melomakarona Ayrıca bakınız Tulumba Kategori:Türk mutfağındaki şerbetli tatlılar Kategori:Osmanlı mutfağındaki şerbetli tatlılar Kategori:Bosna-Hersek mutfağı Kategori:Balkan mutfağı
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri