Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kan uyuşmazlığı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Kan uyuşmazlığı gebe anne ile bebeği arasındaki Rh uygunsuzluğuna verilen addır. Rh uygunsuzluğu, gebelikte ya da kan naklinde Rh(-) bir kişinin Rh(+) kan ile teması sonucu oluşan bir alerjik reaksiyondur. Kan uyuşmazlığı Rh ve ABO uyuşmazlığı olarak iki farklı şekilde oluşmaktadır. Rh uyuşmazlığı Annenin kan grubunun Rh(-) ve babanın kan grubunun Rh(+) olması durumunda çocuğun kan grubunun pozitif veya negaitf olması %50 şandtır. Annenin kan grubu Rh(-) iken bebeğin kan grubu Rh(+) ise bebek kan uyuşmazlığı riski altına girer. Anne ve bebek arasındaki herhangi bire sebepten dolayı kan aktarımı olursa annenin vücudu Rh(+) kan hücrelerini tanımayacağı için antikor üretir. Oluşan bu antikor göbek kordonu yoluyla bebeğe geçer ve bebeğin kanındaki alyuvarları parçalar. Bu da bebekte hızlı bir alyuvar yıkımına ve dolayısıyla anne karnındaki bebekte aşırı bir kansızlık ile buna bağlı olarak kalp yetmezliğine ve vücutta su birikmesine yol açar. Doğum sonrasında ise bütün bunların üstüne sarılık eklenir. Hem annede hem de bebekte meydana gelebilecek bu rahatsızlıklar tedavi edilmediği takdirde öldürücü olabilir ya da kalıcı sakatlığa neden olabilir. Bu rahatsızlığa Eritroblastosis fetalis denir. Fakat tam tersi durumda yani Annenin Rh(+), bebeğin ise Rh(-) olduğu durumda antikorların bebeğe zarar vermesi gibi bir durum olmayacaktır. Tedavi Kan uyuşmazlığında amaç annenin Rh pozitiflere karşı antikor oluşturmasını engellemektir. Bu nedenle kan grubu Rh(-) eşi Rh (+) olan gebelere 28. haftada anti-D iğnesi yapılmalıdır. Bu ilaçlara halk arasında uyuşmazlık iğnesi adı verilir. Doğumdan sonra bebeğin kan grubu pozitif ise ilk 72 saat içinde yeniden anti-D yapılmalıdır. Benzer şekilde düşük, dış gebelik, kürtaj gibi durumlarda da müdahaleden hemen sonra anti-D yapılmalıdır. Tanısal amaçlı girişimler olan amniyosentez, kordosentez, CVS gibi işlemleri takiben anti-D yapılması gebeliğin sağlıklı devamı açısından son derece önemlidir.Ve bu şekilde zigot (bebek) iyileşmiş olur. Kan Uyuşmazlığı Hangi Komplikasyonları Tetikleyebilir? Bebeklere olan etkiler arasında şunlar vardır: -Sarılık. -Kaç güçsüzlüğü ve uyuşukluk. -Ciğer yetmezliği. -Kalp yetmezliği. -Ölü doğum. -Hafif etkiler için ek bir tedaviye gerek duyulmayabilir. Birçok fetüs hafif geçen vakalarda tam iyileşme göstermiştir. -Ağır vakalarda ise kan nakli gerekebilir. Böylece kırmızı kan hücreleri yenilenir. Daha ciddi travmalardan kaçınmak için erken doğuma gitmeniz gerekebilir. Kategori:Pediatri Kategori:Hematoloji
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri