Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Karaağaçtepe Höyüğü

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Ancak çok az çanak çömlek buluntusu yayımlanmış ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilmiştir. Daha sonra 1982 yılında Mehmet Özdoğan başkanlığında Gelibolu Yarımadası Yüzey Araştırmaları sırasında yeniden incelenmiştir. Bir başka yüzey araştırması da 2008 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Onur Özbek tarafından yapılmıştır. Tabakalanma Höyük'te 1920'li yılların başında yapılan kazılarda 11,5 metrelik bir kültür dolgusu olduğu görülmüştür. Tabaka olarak en üstteki 1,5 metre kalınlıktaki dolgu Bizans Dönemi'ne tarihlenmektedir. Bunun altındaki birçok yapı katından oluşan dört ana tabaka prehistorik çağlara tarihlenmektedir. En alttaki 1. tabaka Kalkolitik Çağ'a (Kumtepe Ib), 2. tabaka Erken Tunç Çağı I. evreye (Troya I), 3. ve 4. tabakalar ise yine Erken Tunç Çağı'na (Troya II) tarihlenmektedir. Mehmet Özdoğan, yaklaşık olarak 4,5 metre kalınlıktaki en alt tabakanın (Kalkolitik Çağ) alt kesimlerinde Neolitik Çağ ya da Erken Kalkolitik Çağ yerleşmesinin olabileceğini ileri sürmektedir. Onur Özbek de Höyük'ün eteklerinde Neolitik Çağ çanak çömleğine rastladığını belirtmektedir. Buluntular Mehmet Özdoğan, yürüttüğü yüzey araştırmalarında obsidiyen ve çakmak taşından mikrodilgilere ulaştığını ileri sürmektedir. Bu mikrodilgilerin Neolitik Çağ malzemesi olduğu kabul edilmektedir. Fakat Onur Özbek'in çalışmasında obsidiyen mikrodilgilere ulaşılmamıştır. Ulaşılan mikrodiller, obsidiyene benzeyen siyah jasperdir. Yine de mikrodilgiler, bir Neolitik Çağ yerleşmesine işaret etmekte olup kesin sonuç için Höyük'te yeniden kazı çalışması yapılması gerekmektedir. Onur Özbek alt tabakalarda ele geçen yontmataş ve sürtmetaş malzemenin Hoca Çeşme ve Aşağı Pınar buluntularına benzediğini, bu nedenle Karaağaçtepe alt tabakalarının Orta ya da Geç Neolitik Çağ'a tarihlenebileceğini belirtmektedir. Dış bağlantılar Yakın plan kroki Fotoğraflar Bazı küçük buluntular (İstanbul Arkeoloji Müzesi) Kaynakça Kategori:Türkiye'deki höyükler Kategori:Çanakkale ilindeki arkeolojik sitler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri