Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Karagöl (Çubuk)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Karagöl; Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan doğal bir göldür. Yer aldığı arazi bakımından volkanik domlar arasında kalmış olan Karagöl, küçük ölçekli bir krater gölüdür. Karagöl Tabiat Parkı bu gölün çevresine kurulmuştur. Genel özellikleri Ankara şehir merkezine 68, Çubuk'a ise yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan göl; Kızılcahamam yakınlarındaki Kavak Dağı ile Yıldırım Dağı'nın kesişim noktasında konumlanmıştır. Deniz seviyesinden ortalama 1630 metre yüksektedir. 70 metreye kadar derinliği ölçülen gölün yüzölçümü 23,5 hektardır. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan analizlerde etrafı volkanik kayaçlarla kaplı olan bir krater gölü olduğu saptanmıştır. Jeolojik buluntular bu kayaçların günümüzden yaklaşık olarak 12 ile 21 milyon yıl öncesine tarihlendiğini ve Alt-Orta Miyosen döneme ait olduğunu gösterir. Volkanizma ürünleri orta asidik karakterli olup andezitik, dasitik ve kısmen riyolitik özellikler taşımaktadır. Her iki tarafı da yamaçlarla çevrili olan gölün biyotopu incelendiğinde meşe, ardıç, kavak ve çam gibi ağaç türleri ile laden ve buğdaygiller familyasına üye bitkiler göze çarpar. Sazan ve alabalık ise gölde doğal olarak yetişen balık türlerindendir. Bulunduğu bölge tabiat parkı ilan edildikten sonra gölün kıyı şeridine set çekilmiştir. Açık yeşil renkli suyun içinde makrofit yaşamı gözlemlenir. Flora Coğrafi olarak İran-Turan flora bölgesinin kuzeybatı sınırında yer alan Karagöl'ün etrafındaki bitki formları, bazı karakteristik özellikleriyle civar yörelerden ayrışan bir mikroklima teşkil etmektedirler. Daha kuzey bölgelerde yayılım gösteren, Avrupa-Sibirya flora bölgesine ait bazı üyelerin Karagöl etrafında da yetişiyor olması dikkat çeken özelliklerden biridir. Titrek kavak, kara gürgen, Kafkas ıhlamuru, çınar yapraklı akçaağaç, ova akçaağacı, Toros akçaağacı, fındık, akçaağaç yapraklı üvez ve kuş üvezi göl çevresindeki gür ormanları oluşturan başlıca cinslerdendir. Karaçam ve sarıçam da yoğun olarak yayılış gösterir. Bölgede yapılan bir çalışmada gölden toplanan bryophyta örnekleri incelenmiş; araştırma sonucunda toplam 7 familyadan 12 cinse ait 27 kara yosunu ve 1 ciğer otu türü tespit edilmiştir. Elde edilen taksonların dörtte üçü akrokarp özellik gösterirken geri kalanlar ise pleurokarp olarak sınıflandırılmıştır. Gölde mevcut bulunan kara yosunu familyalarının genellikle Pottiaceae, Brachytheciaceae, Grimmiaceae, Leskeaceae ve Orthotrichaceae olduğu görülür. Orthotrichum, Syntrichia ve Tortula ise en çok türe ev sahipliği yapan cinslerdir. Ayrıca bakınız Oluşumlarına göre Türkiye'nin gölleri listesi Türkiye'deki göller Kaynakça Dış bağlantılar Kategori:Ankara'daki göller Kategori:Çubuk Kategori:Türkiye'deki krater gölleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri