Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kasnak meşesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Kasnak meşesi (Quercus vulcanica), kayıngiller (Fagaceae) familyasından 25–30 m boya ulaşabilen geniş ve yaygın tepeli bir meşe türü. Kasnak meşesi, Türkiye'nin batı ve güney merkezindeki birkaç yerle sınırlı, büyük, yaprak döken bir ağaçtır. Geçmişteki yoğun ormansızlaşma nedeniyle tür artık nadirdir ve hala yıkıcı davranışlarla tehdit altındadır. Ağaç, kendi yerinde hem bir kereste kaynağı hem de süs amaçlı olarak oldukça değerlidir. Kasnak adı, ağacın nakış kasnakları için Türkçe olarak kullanılmasını ifade eder. Ağaç, Türkiye'de endemik kelebekler ve yabani dağ çiçekleri içeren bazı ekolojik orman sistemlerinde de önemli bir bileşendir. Kasnak meşesi, 1300–1800 m arasındaki rakımlarda, çoğunlukla kuzey-doğu yamaçlarında, saf veya karışık meşçerelerde yetişir. Ağaç derin, iyi drene edilmiş, nemli ve tınlı toprakları tercih eder. Ağaç düşük sıcaklıklara dayanabilir ancak bol miktarda ışık gerektirir. Bu tür Türkiye'ye endemiktir (Suriye'de varlığı belirsizdir). Kasnak meşesinin oluşum kapsamı (EOO) Anadolu'da güneyden kuzeybatıya kadar geniştir (yaklaşık 130.000km). Yerleşim alanı (AOO) yaklaşık 1.600km'dir. Nüfus büyüklüğü veya eğilimi ya da EOO veya AOO'daki eğilim veya değişikliklerle ilgili veri yoktur. Kuzey Anadolu'da yeni popülasyonlar belirlendi. Turistik gelişmeden kaynaklanan bazı tehditler vardır. Sonuç olarak, IUCN Kırmızı Listesinde tür En Asgari Endişe kategorisi (LC) altında listelenmiştir. Kasnak Meşesi endemik bir türdür ve Türkiye'de ağırlıklı olarak Anadolu'nun Akdeniz Bölgesi dağlarında bulunur. Diğer bazı bölgelerde az bulunmasına rağmen yalnızca Sultan Dağları, Kovada-Gökbelenköy ve Karadağ dağlarında yoğun topluluklar oluşturmuştur. İç Anadolu'nun Batı ve Kuzeyine doğru diğer yerleşim yerleri Kütahya, Afyon, Isparta, Kayseri, Antalya illeridir. En yeni ve en kuzeydeki yerler Kastamonu'daki Ilgaz Dağları ve Bolu illerindeki Küre Dağları'dır. Kaynakça Kategori:Quercus Kategori:Türkiye'deki odunsu taksonlar Kategori:Türkiye'deki endemik bitkiler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri