Kataif, katayef, qata'if (Arapça, /qɑtʕɑ:jif/), bir çeşit kadayıftır. Kataif, Arap-Türk mutfağı etkileşimine örnek olarak gösterilebilecek tatlılardan biridir. Yassı kadayıf ve taş kadayıf benzer tatlılardır. Menşei Kataif'in Fatımi kökenli olduğuna inanılıyor. Bazıları kataif'in Fatımi Hanedanlığında ilk yapıldığına inanıyor olsa da tatlının tarihi MS 750-1258 Abbasi Halifeliğine kadar uzanıyor. Katayef, İbn Sayyar el-Warraq tarafından yazılan Kitâbü't-Tabîh (İbn Sayyar el-Varrak) adlı onuncu yüzyıldan kalma bir Arap yemek kitabında bahsedilmiştir. Kataif'in geleneksel dolgusu ezilmiş badem ve şekerdir, Hamur doldurulduktan sonra bazen ceviz yağında kızartılır veya fırında pişirilirdi. Kataif'in geleneksel olarak Mısır ve Doğu Akdeniz'deki evde yapılmasının yanı sıra sokak satıcıları tarafından hazırlanırdı. Genellikle akavi peyniri, ezilmiş ceviz ve ayrıca ezilmiş antep fıstığı ile doldurulur. Nutella gibi çeşitli dolgular da kullanılır. Türkiye'de Yassı Kadayıf Taş Kadayıf Ayrıca bakınız Taş kadayıf Yassı kadayıf Kaynakça Kategori:Orta Doğu mutfağı Kategorierin yağda kızartılmış yiyecekler Kategori:İftar yemekleri Kategori:Suriye mutfağı Kategori:Filistin mutfağı Kategori:Lübnan mutfağı Kategori:Levant mutfağı Kategori:Ürdün mutfağı Kategori:Irak mutfağı Kategori:Mısır mutfağı Kategori:Arap mutfağındaki tatlılar