Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kazma Mağarası

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Kazma Mağarası , 1983 yılında Ordubad ve Şerur rayonları arasında keşfedilen bir Paleolitik yerleşim yeridir. Kazma Mağarası, Tananam Köyü'nün 3km kuzeydoğusunda, deniz seviyesinden 1450 m yüksekliktedir. Keşif Kazma Mağarası antik bölgesi, M. M. Huseynov ve A.G. Jafarov başkanlığındaki keşif ekibinin 1983 yılında Ordubad ve Şerur rayonlarında gerçekleştirdiği Paleolitik arkeolojik keşif gezisinde keşfedildi. 1987-1990 yıllarında A. G. Jafarov ve 2008-2013 yıllarında A. Zeynalov önderliğinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir. Bulgular Araştırmalar sırasında mağarada çok sayıda arkeolojik materyal bulunmuştur. 17.000'den fazla topraklaşmamış fauna fosili D. V. Hajiyev ve S. D. Aliyev tarafından incelendi ve 24 tür fauna içerdikleri, bazılarının araç olarak kullanıldığı tespit edildi. Fauna fosillerine ek olarak mağarada 874 taş alet de bulunmuştur. Bunların arasında 780 obsidiyen, 93 çakmak taşı ve 1 tüf alet vardı. Obsidiyen rezervinin Kelbecer dağlarında olmasına rağmen, araştırma mağara sakinlerinin bu taşları Arpaçay yatağı civarından toplandığını ortaya koydu. Aletlerin şekli Azıh ve Tağlar mağaralarında bulunanlara benzemektedir. Mağaradaki küçük bir alanda birkaç ocak bulunması, Kazma'da yaşayan ilkel insanların ateş kullandığını ve burada uzun süre yaşadığını göstermektedir. Musteryen kültür döneminde Kazma sakinlerinin yaşamlarında avcılık özel bir rol oynamıştır. Katmanlar Mağarada 6 kültürel katman keşfedildi. İlk katman - kara topraktan oluşur. Arkeolojik bulgu elde edilmemiştir. Katmanın toplam kalınlığı 15–20cm'dir. İkinci katman - açık sarı kil topraktan oluşur. Birinci ve ikinci katmanlar arasındaki fark açıkça görülebilir. Arkeolojik bulgu elde edilmemiştir. Katmanın toplam kalınlığı 20–25cm'dir. Üçüncü katman - koyu sarı kil topraktan oluşur. Kazılar sırasında kemik fosilleri keşfedilmeye başlandı. Bu katman biraz daha kalındır. Katmanın toplam kalınlığı 35–40cm'dir. Dördüncü katman - açık sarımsı kil toprak katmanından oluşur. Mağaranın üst kısmından düşen kaya kırıkları ve sarkıt parçaları kaydedilmiştir. Dördüncü tabakadan başlayarak, kemik fosillerinin yanı sıra taş aletler de bulunmuştur. Tabakada 8 adet taş alet bulunmuştur. Hepsi obsidiyendir. Katmanın toplam kalınlığı 25–30cm'dir. Beşinci katman - koyu sarı kil toprağı ve bazı bölgelerde açık gri katmanlardan oluşur. Kaya kırıkları ve sarkıt parçaları bulunmuştur. Tabakada kemikler ve taş aletler de ortaya çıkarılmıştır. Tabakada 13 adet taş alet bulunmuştur. 11 tanesi obsidiyen, 2 tanesi çakmaktaşıdır. Katmanın toplam kalınlığı 30–35cm'dir. Altıncı tabaka - koyu kahverengi kil topraktan oluşur. Diğer tabakalardan farklı olarak, altıncı tabakada kaya kırıkları ve sarkıt parçaları nadiren bulunmuştur. Tabakada kemikler ve taş aletler bulunmuştur. Galeri Kaynakça Kategori:Paleoantropolojik sitler Kategori:Azerbaycan'daki arkeolojik sitler Kategori:Azerbaycan'daki mağaralar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri