Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kedi feromonu

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Kedi feromonları, kediler ve diğer kedigiller tarafından iletişim amacıyla kullanılan feromonlardır. Kedi yüz feromonu Kedi yüz feromonu, kedilerin bölgeleri, nesneleri ve kişileri “tanıdık” olarak işaretlemekte kullandıkları feromondur. Kedilerin ağız, çene, alın ve yanaklarındaki bezler ile salgıladıkları, “kedi yüz feromonu” olarak kullanıldığı bilinen çeşitli feromonlar mevcuttur. Bu feromonlar, kedilerin salgıladığı feromonlardan sadece küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Diğer feromonlar, kedilerin arka alt kısmı, kuyruğu ve patilerindeki bezler ile salgılanırlar. “Cezbedici kimyasallar” [[Dosya:Catnip-effects.jpg|küçükresim|300px|sol|Evcil bir kedinin kedi nanesine verdiği tepkiler.]] Kedileri cezbedici kimyasallar, kedi davranışlarında etkili olan kokulu bileşiklerdir. Cezbedicilere maruz bırakılan kedi genellikle yerde yuvarlanarak, patileri ve dişleri ile koku kaynağına doğru hamle yapmaya çalışır. Tepki genellikle kısa süreli olur ve ilk birkaç dakikadan sonra, tepki alınamayan fizyolojik tepkisiz devreye girilir. 30 ila 120 dakikadan sonra duyarlı kedilerde tekrar ilgi başlar. Kediler için cezbedici olarak bilinen bu maddeler, aktinidin (kediotunun etken maddesi), nepetalakton (kedi nanesinin etken maddesi), dihidronepetalakton, neonepetalakton, izodihidronepetalakton, epinepetalakton, boschnialakton, boschniakin, dihidroaktinidiolid, aktinidiolid, iridomirmesin, (−)-mitsugashiwalakton ve onikulaktonedur. Uçucu yağlardan elde edilen çeşitli uçucu kimyasalların, iridoid terpenlerin kedilerde bu davranışsal etkilere neden olduğu bilinmektedir. Kedilerin kedi nanesi (Nepeta cataria), Tatar hanımeli (Lonicera tatarica), Kedi otu (Valeriana officinalis)) ve gümüş asma (Actinidia polygama) farklı derecelerde tepki verdiği bilinmektedir. Kedi nanesi ve gümüş asma için aktif kimyasalın sırasıyla nepetalactone ve nepetalactol olduğu doğrulanmıştır: bunlar iki bitkide bulunur ve bu kimyasalların sentezlenmiş çeşitleri kedilerde benzer tepkileri tetikler. Tartar hanımeli ve kediotundaki aktif bileşen actinidine olabilir ancak etkisi henüz doğrulanmadı. Ayrıca bakınız Feromon Kaynakça Kategori:Memeli feromonları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri