Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kedi nezlesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Kedi nezlesinin yol açtığı gözlerdeki akıntılar ve kızarıklıklar Bulaşıcı Kedi nezlesi (Feline viral rhinotracheitis ya da kısaca FVR), kedilerde görülen, Herpesviridae ailesinden kedil herpesvirus 1 (feline herpesvirus 1, FHV-1) yolaçtığı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Kedi gribi adıyla da bilinir. Viral solunum hastalıkları, özellikle bakımevleri gibi kedi nüfusunun çok ve yoğun olduğu yerlerde, ciddi olabilir. Kedilerdeki solunum hastalığı vakalarının yarısını teşkil eden kedi nezlesi, bu hastalıkların en önemlisidir ve tüm Dünya'da görülür. Kedi nezlesi çok bulaşıcıdır ve ağır hastalığa yol açabilir. Yavru kedilerde zatürre ve hipotermiden ölümlere yol açabildiği bilinmektedir. Kedigiller familyasının tümü kedi nezlesine tutulabilir. Bulaşma Kedi nezlesi hava ve doğrudan temasla taşınır. Belirtiler Kedi nezlesinin öncü semptomları öksürme, burun akıntısı, kusma, göz aklarında kızarıklıklar ve hatta göz akıntısı (konjunktivite), ve bazen yüksek ateş ve iştahsızlıktır. Semptomlar genelde 4 ilâ 7 gün arasında sona ererken, ikincil bakteriyel enfeksiyonlar, semptomların haftalarca sürmesine sebep olabilir. Hastalık, Sinüzit ve ampiyemle sonuçlanabilir. FHV-1, hamile kedilerde, genellikle gebeliğin altıncı haftasında, düşüğe yol açabilir. Küçük yaşta enfeksiyona tutulmak, kalıcı sinüs ve burun hasarına yol açabilir. Teşhis Teşhis genellikle semptomlar yardımıyla yapılır. Tedavi ve önleme Antibiyotikler ikincil bakteriyel enfeksiyonları önlemek amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Günümüzde kedi nezlesine karşı özel bir anti-virütik ilaç olmamasına rağmen, gansiklovir, PMEDAP, and sidofovir'in hastalıkla savaşımda yararlı olabileceğine dair umutlar vardır. Ciddiyeti yüksek vakalar, serumla beslenmeyi, oksijen terapisini ve hatta, bir beslenme tüpünü gerektirebilir. Gözlerde oluşan konjunktivite ve korneal ülserler gibi ikincil bakteriyel enfeksiyonlar, harici uygulanan antibiyotiklerle tedavi edilebilinir. FHV-1 için bir aşı vardır, ancak bu aşı, hastalığın ciddiyetini sınırlandırmasında rağmen, kedi nezlesine karşı tümüyle bir koruma sağlamamaktadır. Çoğu ev dezenfektanının FHV-1'i inaktive ettiği bilinmektedir. Virüs ıslak ortamlarda 18 saat kadar yaşayabilir. Kuru ortamlarda ise daha kısa süre ve yalnızca bir aerosol (havaya tutunmuş partikül) olarak yaşar. Ayrıca bakınız Kedi hastalıkları Kaynakça Nezle Kategori:Herpesviridae
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri