Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Keli Platosu

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Keli (Qeli) Platosu (Georgian , qelis zegani), Gürcistan'da Jvari Geçidi'nin batı tarafında, Büyük Kafkasya bölgesinin güneyinde bulunan volkanik bir alandır. Çoğunlukla monogenetik volkanik yapıdan oluşan 20x30km 'lik bu volkanik alanda otuzdan fazla volkanik yapı bulunmaktadır. Lavlar riyolitler, trakiandezitler ve andezitlerdir. Tetri Aragvi, Patara Liakhvi, Ksani ve Didi Liakhvi nehirleri Keli volkanik bölgesinden doğar ve bazı tepelerden Terek nehrine akar. Birkaç dağ silsilesi, bölgeyi farklı yüksek ovalara ayırır. Kuvaterner Dacite lav akıntıları, Mezozoyik tortul dizilerinin üzerinde yer alır. Batı Khorisar (yükseklik 3736 m) ve Didi-Nepiskalo (3694 m), Büyük Kafkasya'nın zirvesine yakın en yüksek zirvelerdir. Sistemin kuzeydoğu kısmında Nepiskalo yanardağları ve birkaç küçük yapı vardır. Patara-Nepiskalo yanardağı, buzulların etkisiyle büyük ölçüde bozulmuştur ve bir zamanlar bir kalderaya sahip olmuş olabilir. Diğer volkanlar Sharkhokh, Batı Kaidon Dağlarındaki Shadilkhokh Kuzey ve Güney Shadilkhokh ve lav Arkhi Dağları, Keli Gölü ve Aragvistavi Nehri, Ermani-Akhubata lav platosu, Doğu Sharkhokh yanardağı ve birkaç lav kubbesi (Ermani, Fidarkokh ve diğerleri). NI Skhirtladze önce volkanları inceledi ve volkanizmayı buzul ve buzul sonrası aşamalara ayırdı. Daha sonraki araştırmalar volkanizmanın üç evresini ortaya çıkardı: 245-170ka birinci evresi, Kordieritovyi kubbesi, Patara-Nepiskalo yanardağı ve Kabardzhin-Sakokhe merkezini içeren lav kubbesi oluşumunu ve bununla ilişkili Aragvi vadisindeki bir laval akışını içeriyordu. Büyük ölçekli efüzyon faaliyetine sahip ikinci bir 137-70ka aşaması, yerel nehirleri lav akışlarıyla gölet oluşturan "Piramidal Tepe" Yanardağını içeriyordu. 90ka'dan itibaren Didi-Nepiskalo ve Ekisom ve Khorisar kubbeleri faaliyete geçti. Üçüncü aşama, Holosen'de devam ettiğine dair kanıtlarla 30ka'dan daha az Doğu Khorisa ve Ploskaya Vershina'yı oluşturdu. Doğu Horisar Yanardağı'nın faaliyeti her iki aşamayı da kapsıyor ve sonunda kraterinin kuzey kanadının çökmesini içeren Terek nehri vadisinde lav akışları oluşturmuştur. Kaynakça Kategori:Gürcistan'daki yanardağlar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri