Kestane çorbası kestane, tereyağı, soğan, tavuk suyu, sarımsak, kekik, tarçın, defne yaprağı, küçük hindistan cevizi, karabiber ve kimyon gibi malzemelerle hazırlanan bir çorba türüdür. İsteğe bağlı krema, mantar, pırasa, domuz pastırması, şampanya ve kereviz de eklenebilir. Çeşitler Balkabaklı Zonguldak'ın yöresel yemeklerinden biri balkabaklı kestane çorbası dır. Bu çorba kestane, manda sütü ve balkabak içerir. Soğan ve dilimlenmiş bal kabağı yağda kavrulduktan sonra haşlanmış kestane ve su eklenir. Kestaneler iyice yumuşadıktan sonra çorba karıştırıcı ile püre edilir. Manda sütü, tuz ve karabiber eklenir. Bu çorba sıcak servis edilir. Kremalı patatesli Tereyağı ve zeytinyağı orta ateşte ısıtılıyor. Yeşil soğan, havuç ve yaban havucu soğanlar yumuşayana kadar kavrulduktan sonra közlenmiş kestane ve patates tencere tavuk suyu ile birlikte ekleniyor. Hafif ateşte patatesler ve havuçlar yumuşayana kadar pişiriliyor. Soğuduğu zaman karıştırıcı ile püre edilir. Servis edilmeden önce tuz, biber ve krema karıştırılır. Mantarlı Soğan yağda yumuşayana kadar sarımsak, biber ve tuz ile birlikte karıştırılarak kavrulur. Mantar, doğranmış kestane eklenir ve sebze suyu ilave edilir ve hafig ateşte pişirilir. Krema ve limon suyu eklenir ve tencere ateşten alınır. Küçük bir tavada mantar zeytinyağında sote edilir. Soğumuş çorba karıştırı ile püre edilir. Garnitür olarak sote mantar, yeşillik, ve trüf yağı kullanılabilir. Kaynakça Kategori:Türk mutfağındaki çorbalar Kategori:Kestane yemekleri Kategori:Balkabak yemekleri Kategori:Süt yemekleri Kategori:Zonguldak'ta kültür