Kilis'te Kavurucu Sıcak Altında Acı Biber Hasadı Başladı
Kilis'te, Suriye sınırına sıfır noktada bulunan çiftçiler, dolmalık ve salçalık acı biber hasadına başladı. Bu yıl 75 bin ton rekolte bekleyen çiftçiler, biberin kilosunu tarlada 25 TL'ye satıyor.
Kilis, Türkiye'de biber üretiminde ikinci sırada yer alıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, hasatın başladığı acı biberden bu yıl 75 bin ton rekolte beklediklerini söyledi. Özdemir, "Bölgemizin önemli geçim kaynaklarından olan biberin hasadı başladı. Fidelerimizi 8 Nisan'da toprakla buluşturduk ve yaklaşık iki ay sonra çiftçiler emeklerinin karşılığını alıyor. İlçemizde 45 bin dekar alanda biber üretimi yapılıyor. 25 bin dekarında dolmalık, 20 bin dekarında ise kurutmalık çeşitler yetiştiriliyor" dedi.
Özdemir, kavurucu sıcakların hem işçileri hem de verimi etkilediğini belirterek, "Havaların sıcak olması ve aynı derecede devam etmesi, tarım işçilerinin çalışma saatlerinde düşüşe neden oluyor. Fidelerin çiçekleri sıcaktan dolayı yanıyor ve bu da verim kaybına yol açıyor" diye konuştu.
Çiftçi Umut Göçmen ise, "Geçen yıl üretimde sıcaklardan dolayı 6 ton alırken, bu yıl 130 dönümlük araziden 650-700 ton ürün aldık. Bu yıl ise 8-10 ton arası rekolte bekliyoruz. Kavurucu sıcaklar hem işçileri hem de bitkileri etkiliyor" dedi.