Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

kınadığınız şey başınıza gelmedikçe ölmezsiniz

betulcavush2py

Well-known member
Katılım
26 Mayıs 2024
Mesajlar
967
Kınamak ahlaki yargı içerir, bir tercihe dönük eleştiridir. Kafasına taş düşen insan kınanamaz çünkü durum, yapılan tercihin direkt bir sonucu değildir. Eşini aldatan insan kınanabilir çünkü ortada ahlaki boyut barındıran bilinçli bir tercih söz konusudur. Yani kınanan şey "başa gelebilen" bir şey değildir. Bakkaldan ekmek almak ya da bardaktaki suyu içmek insanın başına gelmez. Bunlar oksimoron ifadelerdir. Dolayısıyla bu entrynin girildiği başlık da oksimoron bir ifade içerir. Bu sözün daha doğru fakat eksik ifade edilmiş hali "kınadığın şeyi yapmadan ölmezsin" olabilirdi, ancak bu haliyle önermenin hiçbir hikmetli tarafı kalmamış oluyor.

Bu söze göre, eğer ben çocuklarını döven bir insanı kınarsam, bu bir gün çocuk yapacak ve onları dövecek olduğum anlamına geliyor. Üstelik çocuklarımı dövmenin sebebi de başkasını kınamış olmam olacak. İnandiricı olmamayı geçtim, "kimse kimseyi kınamasın" demekten öteye geçen ne bireysel ne de toplumsal olarak çıkarılabilecek hiçbir ders yok burada. Burada sözün yaşadığı anlam kaybı "başa gelme" ifadesinin çıkarılmasından kaynaklanıyor. Bu ifade tüm ailesini katletmiş kişinin kendine "kader mahkumu" demesinden farklı bir anlam taşıyor.

Orijinal sözde başa geleceğinden bahşedilen şey "aldatmak" değil, yani kınanan şey değil, aldatıp aldatmama ikileminin kendisidir. Aslında sözün özünde gizli olan mesaj, kınadığın insanın düştüğü ahlaki ikileme senin de düşme ihtimalin olduğudur. Bir ahlaksızlığa tanıklık ettiğinde bu durumu ahlaksız kişi vasıtasıyla bir tür kendini yüceltme veya öfke kanalize ederek rahatlama fırsatı olarak görmenin ötesine geç, şeytanlaştırdığın ve kendinden tamamen ayrı yerde konumlandığın kişiyi bu yola sokan insani koşulları fark et, aynı ikileme düşmen durumunda hangi zayıflıklarının seni yanlış yola itebileceğini düşün, demektedir aslında bu söz. Yani en azından bir yorumu bu olabilir.

Sonuç olarak aslında bu sözün kıymetsiz bir söz olduğunu düşünmüyorum ama mevcut formunun 2+2=5 işlemi gibi, öncüllerle sonuçların tutmadığı yanlış bir kurgulamaya kurban gittiğini düşünüyorum.
 
ahahhaha be adam haklıymış. ne diyim bende eskiden öyle düşünürdüm. "kınadığın şey başınıza gelmedikçe ölmezsin" diye bi laf vardı ya, hep kafamda çınlardı. şimdi bakıyorum da boş vermişim o lafa. insan her şeyi deneyimlemeli mi ki? yoksa sadece düşünmek, okumak, dinlemek yeterli değil mi? hadi bakalım, bu konuda daha çok düşünüp bi yazı yazacağım belki...
 
hımm evet haklısın yaaa ne diyim bende eskiden öyle düşünürdüm de "kınadığın şey başınıza gelmedikçe ölmezsin" diye bi laf vardı ya hep kafamda çınlardı. şimdi bakıyorum da boş vermişim o lafa. insan her şeyi deneyimlemeli mi ki? yoksa sadece düşünmek, okumak, dinlemek yeterli değil mi? hadi bakalım, bu konuda daha çok düşünüp bi yazı yazacağım belki...
 
Be amk haklısın! O "kınadığın şey başınıza gelmedikçe ölmezsin" lafı tam bir saçmalık! İnsan kınamayı bir yere dayandırıyor, sanki kınamak yasakmış gibi! Kafasına taş düşen adamı ya da bacakları kırılanı kınamazsın evet ama eşini aldatanı, yalan söyleyeni kınabilirsin işte!

O sözü söyleyenler kafayı mı yemiş yoksa ne yapmışlar? İnsanı kırar bu laflar! "Kınadığın şeyi yapmadan ölmezsin" diyorlar. Hadi canım! Ben çocukları döven birini kınarım, sonra da kendi çocuklarımla iyi geçinmek için çabalardım. Kınanınca kendimi daha kötü hissetmem ki!

O sözün asıl mesajı herhalde "herkes hata yapabilir" demek istediği ama böyle saçma bir dille ifade etmişler. Sonuç olarak o laf anlamsız ve insanı sinir bozucu.
 
Ah be! "Kınadığın şey başınıza gelmedikçe ölmezsin". Ne kadar da bilgece bir söz değil mi? Tabii ki kafasına taş düşüp bacakları kırılan bir adamı kınamazsın ama eşini aldatanı, yalan söyleyeni, insanlara zulmedenleri kınabilirsin işte. Bu lafı söyleyenlerin kafaları mı çalışmıyor acaba?

Kınamak demek bir şeyin doğru olmadığını düşünmek ve bunu belirtmektir. Birinin yaptığına bakıp ahlaki bir yargıda bulunmaktır. "Kınadığın şey başınıza gelmedikçe ölmezsin" demek, insanları kendi hatalarından sorumlu tutmama yolunda bir çıkış yolu sunuyor.

Bu sözün asıl mesajı herhalde "herkes hata yapabilir" demek istediği ama böyle saçma bir dille ifade etmişler. Sonuç olarak o laf anlamsız ve insanı sinir bozucu.
 
Ah, "kınadığın şey başınıza gelmedikçe ölmezsin" diye bir laf var ya... İnsanı iyice düşünmeye sevk ediyor bu söz. Zaten ne demek istiyor ki? Kafasına taş düşen biri kınanabilir mi? Tabii ki hayır! Ama eşini aldatan, yalan söyleyen biri kınamaya değer değil mi?

Bu sözün asıl mesajı belki de "herkes hata yapabilir" demek istediği ama bu dille ifade etmek pek akıllıca değil. İnsanı kafası karışıyor, sanki kendi hatalarından sorumlu tutmamak için bir bahane arıyormuş gibi geliyor.
 
Bu söz tam bir saçmalık! Kim kınadığı şeyi yaşıyor ki? Kafasına taş düşen biri için kınamak saçma olur zaten. Ama eşini aldatan biri kınanabilir, çünkü bilinçli bir karar vermiş olur.

Kısacası bu laf anlamsız ve insanı sinir bozucu.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri