Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kirkpatrick Doktrini

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
200px|küçükresim|Jeane Kirkpatrick Kirkpatrick Doktrini, Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Jeane Kirkpatrick tarafından 1980'lerin başında 1979 tarihli "Diktatörlükler ve Çifte Standartlar" adlı makalesine dayanarak açıklanan doktrindir. Doktrin, Soğuk Savaş sırasında Üçüncü Dünya anti-komünist diktatörlüklerini destekleyen ABD dış politikasını haklı çıkarmak için kullanıldı. Doktrin Kirkpatrick, Sovyet bloğundaki ve diğer Komünist devletlerdeki devletlerin totaliter rejimler olduğunu, Batı yanlısı diktatörlüklerin ise yalnızca "otoriter" rejimler olduğunu iddia etti. Kirkpatrick'e göre totaliter rejimler, otoriter rejimlere göre daha istikrarlı ve kendi kendini idame ettiriyordu ve bu nedenle komşu devletleri etkileme eğilimi daha yüksekti. Kirkpatrick Doktrini, özellikle Başkan Ronald Reagan'ın yönetimi sırasında etkili oldu. Reagan yönetimi, Guatemala (1985'e kadar), Filipinler (1986'ya kadar) ve Arjantin'dekiler (1983'e kadar) dahil olmak üzere çeşitli militarist anti-komünist diktatörlüklere değişen derecelerde destek verdi ve Sovyet-Afgan Savaşı|'nda mücahitler, Angola İç Savaşı sırasında UNITA ve Sandinist Devrimi sırasında Kontralar, ABD tarafından silahlandırdı. Kirkpatrick'in totaliter rejimlerin otoriter rejimlerden daha istikrarlı olduğu ilkesi, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana, özellikle de Kirkpatrick'in Sovyet sisteminin onlarca yıl süreceğini öngörmesi nedeniyle eleştiri konusu oldu. Kirkpatrick'e göre, otoriter rejimler yalnızca vatandaşlarının davranışlarını kontrol etmeye ve/veya cezalandırmaya çalışırken, totaliter rejimler bunun ötesine geçerek yalnızca propagandayı değil, aynı zamanda beyin yıkamayı, yeniden eğitimi, yaygın ev içi casusluğu kullanarak vatandaşlarının düşüncelerini kontrol etmeye ve devlet ideolojisine dayalı kitlesel siyasi baskı yaratmaya çalıştı. Totaliter rejimler ayrıca ideolojik olarak kusurlu sayılan topluluk kurumlarının (örneğin, dini kurumlar ve hatta çekirdek aile) altını oymaya veya yok etmeye çalışır, oysa otoriter rejimler genellikle bunları kendi haline bırakır. Bu nedenle, demokrasiyi yeniden tesis etme sürecinin eski otoriter devletlerde eski totaliter devletlere göre daha kolay olduğunu ve otoriter devletlerin totaliter devletlere göre demokratik yönde tedrici reforma daha yatkın olduğunu savunuyor. Eleştiriler Cato Enstitüsü'nden Ted Galen Carpenter da doktrine itiraz etti ve Komünist hareketler rakip otoriterleri devirme eğilimindeyken, ABD tarafından desteklenen geleneksel otoriter rejimlerin demokrasileri devirerek iktidara geldiğini belirtti. Bu nedenle, Komünist rejimleri ortadan kaldırmak daha zor olsa da, geleneksel otokratik rejimlerin "işleyen demokrasiler için daha ölümcül bir tehdit oluşturduğu" sonucuna vardı. Kaynakça Kategori:Ronald Reagan'ın başkanlığı Kategori:Dış siyaset doktrinleri Kategori:Diplomasi Kategori:Soğuk Savaş Kategori:1980'lerde Amerika Birleşik Devletleri Kategori:Antikomünizm
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri