Kıymalı gözleme, gözleme çeşitlerinden biridir. Türk mutfağına özgüdür. [[Dosya:GözlemeAusbacken.jpg|170px|küçükresim|Gözlemenin pişirilişi]] Malzemeler 3 yufka 5-6 çorba kaşığı kıyma 2 orta boy soğan 1 çorba kaşığı tereyağ 3-10 dal maydanoz 1 çay kaşığı tuz 1/4 çay kaşığı karabiber Hazırlanışı Kıymaya rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi katıp karıştırın. Yufkaları 4 eşit parçaya bölün. Yuvarlak kısımlarını içe katlayınız. Ortasına 1 kaşık iç koyup dikdörtgen yayın. Karşılıklı 2 ucu 3cm. üst üste gelecek şekilde katlayın. Kapak kısmını üstüne kapatarak ucunu içine yerleştirin. Katlanan yer alta gelmek üzere fırın tepsisine dizin. Orta hararetli fırında açık pembe renkte pişirin. Üstlerine tereyağ sürüp tencereye koyun. Kapağını örterek 5-10 dakika demlendirin. NOT: Kıyma yerine değişik içler de konabilir. Hazırlanan yufkalar yağsız tava ve toprak tepsilerde de pişirilebilir. İşte çeşitlere birkaç örnek: Peynirli Gözleme Ispanaklı Gözleme Közlenmiş Patlıcanlı Gözleme