küçükresim|Kızılcık Suyu Kızılcık suyu, kızılcık meyvesinden üretilen meyve suyudur. Özellikle 'Kızılcık Kokteyli' olarak isimlendirildiğinde, genellikle şeker, su ve diğer meyve sularını içerecek şekilde üretilen şekli anlamına gelmektedir. Kuzey Amerika'ya özgü bir meyve olan kızılcık, parlak kırmızı rengi, ekşi tadı ve ürün imalatındaki çok yönlülüğü ile tanınır. Başlıca kızılcık ürünleri arasında kızılcık suyu, kurutulmuş kızılcık, kızılcık sosu, dondurulmuş kızılcık, kızılcık tozu ve kızılcık özleri içeren diyet takviyeleri bulunur. "Kızılcık suyu kokteyli" veya "kızılcık suyu karışımı" terimi, yaklaşık %28 kızılcık suyu, geri kalanı ya diğer meyve suyu konsantrelerinden (tipik olarak üzüm, elma ya da armut), su ve lezzeti artırmak için ilave şeker içeren ürünleri ifade eder. Düşük kalorili kızılcık suyu ürünlerinde kalorisiz tatlandırıcılar kullanılır. Kızılcık suyunun ekşiliği, flavonoidler, proantosiyanidinler, antosiyaninler, fenolik asitler ve ellagitanninler dahil olmak üzere karışık polifenol içeriğinden kaynaklanır. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı antibakteriyel aktivite sağlama konusunda uzun süredir devam eden bir üne rağmen, tamamlanmış klinik araştırmalara ilişkin bir "Cochrane incelemesi" ve European Food için bilimsel bir panel tarafından belirlendiği üzere, kızılcık suyunun kanıtlanmış böyle bir etkisi yoktur. Kızılcık tüketimi ile idrar yolu enfeksiyonları riski arasında neden-sonuç ilişkisi kuran bilimsel bir sonuç bulunamamıştır. Kaynaklar Kategori:Meyveden yapılan sular