Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kod çözücü

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Kod çözücü (decoder), temel olarak kodlanmış verinin ilk halini tekrar elde etmek için kullanılmaktadır. Sayısal elektronikte kod çözücülerin basit mantığı, kodlanmış çoklu giriş kod çözücüye verilmekte ve çıkış olarak da farklı şekilde kodlanmış çoklu çıkış alınmaktadır. Bu kod çözücülere örnek, ikili kodlu onluk kod çözücülerdir ve burada verilen n sayıdaki giriş 2 sayıda çıkışa dönüştürülmektedir. Burada kod çözücüye seçme girişleri de konularak oluşturulan çoklu çıkışlardan seçim yapılması sağlanabilir. Kod Çözücüler, durağan rastgele erişimli bellek (SRAM) bit hücrelerinden oluşan bir yazmaç öbeğinde satırın seçiminde, 7 bölütlü görüntü için veya veri çoklama gibi birçok yerde kullanılmaktadır. lang=tr|küçükresim|sağ|Example: 2'ye 4'lük bir kod çözücü Kod çözücüler farklı birçok CMOS mantık yöntemleri ile tasarlanmaktadır ve bir kod çözücü, mantık kapıları ile oluşturulabilir. Bir VE mantık kapısı girişlerinin hepsi mantıksal 1 olduğunda çıkış değeri mantıksal 1, onun haricindeki girişlerde 0 olmaktadır. Bu sebeple, bir kod çözücüyü "VE" mantık kapısı olarak düşünebilir. Uygulamada ise, kod çözücü için tek bir VE kapısı kullanmak yerine VE DEĞİL, VEYA DEĞİL gibi mantık kapıları kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise bir VE kapısının parçalara ayrılarak VE DEĞİL kapılarından oluşturulmasının güç tüketimi ve zaman açısından daha iyi sonuçlar vermesidir. Yazmaç öbeği için veya bir SRAM tablosunda kelime seç sürücüsü ile beraber kullanılmaktadır ve bu mantıkta fakat farklı yöntemlerle birçok SRAM tablosu tasarlanabilir. Temel bir SRAM tablosunda kod çözücü için, her bir satır için bir kod çözücü ve ucuna da tel uzunlukları dolayısı ile teli sürebilmek için kelime seç sürücüsü eklenir. Bu kod çözücülerin girişleri aynı verilir, fakat VE ve VEYA mantık kapılarının girişler sıra ile evirilerek verilir. Bu şekilde eğer en üstteki giriş hepsi normalse, alta doğru anlamsız bitler için evirme işlemi yapılır. Böylece hangi satır geleceği adres tellerine göre belirlenmiş olur, sonra ise bu belirlenen adresten kod çözücü aktif olur, kelime seç sürücüsü ile devreye veri verilir. Kod çözücü için n girişe 2 çıkışa sahip olacak şekilde bir sistem tasarlanabilir, ve bu sistemlerden farklı sayıda giriş ve çıkışa sahip kod çözücüler elde edilebilir. Örneğin 2'ye 4'lük bir kod çözücüden 2 tane kullanarak, yeni bir 3'e 8'lik kod çözücü elde edilebilir. Ayrıca bu kod çözücülere seçme girişleri de ekleyerek ters çoklayıcı (Demux) kod çözücü elde edilebilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri