Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kol (akarsu)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
upright=1.35|sağ|küçükresim|Yukarı bakıldığında, Shenandoah Nehri (solda) daha büyük Potomac Nehri'nin bir koludur (sağda) Kol, daha büyük bir nehre veya göle akan bir akarsudur. Bir kol doğrudan bir denize veya okyanusa akmaz. Kollar ve ana akım nehirleri, yüzey ve yeraltı sularının çevresindeki drenaj havzasına boşalarak suyu okyanusa doğru yönlendirir. Numaralandırma Bazı durumlarda kol akarsu, ana akarsu büyüklüğünde olur. Bu durumda havza içinde kollardan hangisinin ana nehrin kabul edileceği zorlaşır. Ana akarsu, suyu fazla olan, doğrultusu daha düzgün olan gibi çeşitli değerlere göre belirlenir: Bazı durumlarda suyu en bol olan ana akarsu sayılır. Alp Dağları'ndan kaynağını alan Rhône Nehri bu duruma örnektir. Rhône, Lyon yakınlarında dik bir açı ile Saône Irmağı ile birleşir, bu ırmağın akış istikametine uyar, kuzey-güney doğrultusunda akışa devam ederek Akdeniz'e dökülür. Akış doğrultusu dikkate alınsaydı Saône ırmağı ana akarsu kabul edilecekken, güçlü kol olan Rhône ana akarsu kabul edilmiştir. Bazı akarsu havzalarında büyük kollardan birisi, akarsuyun genel akım doğrultusunda olduğundan ana kol sayılır. Örneğin; ABD'nin en büyük akarsuyu olan Mississippi Nehri'nin en uzun kolu Missouri Nehri (4720 m), debisi en yüksek olan Ohio Nehri olmasına rağmen akış doğrultusundan dolayı ana kol Mississippi Nehri kabul edilmektedir. Ana kol dışında akarsu ağında yer alan tüm dere, çay ve ırmaklar kol akarsu kabul edilirler. Ana kol direk katılanlar birinci dereceden kol denilir, bu akarsulara katılanlara ikinci dereceden kol denilir. Bir akarsu ağında birinci, ikinci, üçüncü... dereceden kollar bulunabilir. Kaynakça
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri