Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Koloidal silika

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Koloidal silikalar ince amorf, gözeneksiz, ve genellikle küresel, sıvı fazda silika parçacıklardır. Üretimi Koloidal silikalar genellikle alkali-silikat çözeltisinin kısmen nötralize edilmesi sonucu silika çekirdeklerinin oluştuğu birçok adımı içeren bir süreç ile oluşturulurlar. Koloidal silika parçacıkları genellikle 1 ile 5nm aralığındadır. Bu parçacıkların birleşmiş olup olmamaları polimerizasyon koşullarına bağlıdır. Başlangıçta sodyum silikatın asitlenmesi silisik asit Si(OH)oluşturur. Eğer pH 7'nin altına düşürülür veya tuz eklenirse, birimler zincir halinde kaynaşma eğiliminde olurlar. Bu ürünler silika jel olarak adlandırılır. Eğer pH nötrden biraz daha alkali (bazik) tutulursa alt birimler ayrık kalırlar ve yavaş yavaş büyürler. Bu ürünler de çökelti silika olarak adlandırılır. Koloidal silikanın yüzeyindeki hidrojen iyonları sulu çözeltide yüksek negatif enerji bırakarak çözünme eğilimindedir. Özellikle nötr noktasından düşük pH'ta değerlendirildiğinde bazı Si atomlarının Al ile değiştirilmesinin koloidal negatif yükü artırdığı bilinmektedir. Koloidal silika çok küçük boyutta olduğu için yüzey alanı çok yüksektir. Koloidal süspansiyon pH ayarlaması ile stabilize edilir ve buharlaştırılarak konsantre hale getirilir. Elde edilebilecek maksimum konsantrasyon parçacık boyutuna bağlı olarak değişir. Örneğin, 50nm boyutundaki parçacıklar ağırlıklarının %50'si kadar katıya konsantre edilebilirken 10nm boyutundaki parçacıklar süspansiyon çok kararsız hale gelmeden, ağırlıklarının sadece %30'u kadar katıya konsantre olurlar. Uygulamalar Kağıt yapımında koloidal silika drenaj yardımcısı olarak kullanılır. Kağıtta tutulacak olan katyonik nişasta miktarını artırır. Katyonik nişasta boyutlandırma ajanı olarak eklenir ve kağıdın kuru mukavemetini artırır. Yüksek sıcaklık bağlayıcı Döküm - kalıp olarak Aşındırıcı - silikon gofret cilalamada Karbonsuz kağıt Katalizör Nem emici Toz ve granüllerin yığın & çekilmiş yoğunluğunu artırır. Toz akışına yardımcı serbest akış ajanı olarak kullanılır, örneğin tablet yapımında toz yığınının yığın açısını düşürür. Ateşe dayanıklı seramik fiber (fiberfrax) battaniyelerin sabitleştirilmesi ve sertleştirilmesinde Aşınmaya dayanıklı kaplamalar Sürtünme artırıcı - cilalı zeminlerin kaplanmasında, tekstil lifleri ve demiryolunda çekiş teşviki Kir önleyici – mikrogözenekleri doldurarak kir veya başka parçacıkların kumaşa nüfuz etmesini engeller. Sürfaktan (yüzey aktif madde) – topaklandırma, pıhtılaştırma (koagülasyon), dağıtma (dispersiyon), stabilizasyon vb. Sıvı silikon dioksit (koloidal silika) şarap ve meyve suyu durultma ajanı olarak kullanılır. Emici Koloidal silika beton yoğunlaştırıcı ve cilalı betonda kullanılır. Kuantum noktaları imalatında, çeşitli bilimsel araştırma ayarlamalarında küçük yarı iletkenler kullanılır "Seramik Kaplamalar"ın pek çoğunun içeriğinde kullanılır Ayrıca bakınız Silisyum dioksit Kategori:Silisyum dioksit
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri