Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Konyalı Amfilokius

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Konyalı Amfilokius (339/340, Caesarea-Kayseri – 403, İconium-Konya) İconium’lu bir piskopos. Hieronymus, ismini Kapadokyalı Kilise Babaları listesine dahil eder. Yortusu Katolik Kilisesi’nde 22 Kasım, Ortodoks Klisesi’nde 23 Kasım'dır. Hayatı Kapadokyalı, zengin ve nüfuz sahibi Hristiyan bir ailenin oğludur. Antakya’da, Grek ve pagan olan Libanios’tan hukuk eğitimi almıştır. Amfilokius, arkadaşı ve kuzeni olan Nenizili Gregorios’un yanında dini bir hayata yönelmeden önce Konstantinopolis’te avukatlık yapmıştır. Kısa bir süre içinde Kayseri’li Basil’in etki çemberine girmiştir, Basil’in Kayseri’de kurduğu Hristiyan "Fakirler Şehri"nin bir üyesi olduğu düşünülmektedir. 374 yılında Konya’nın piskoposu olmuştur, muhtemelen Konya'ya Basil tarafından atanmıştır. Basil’in 379'da ölümüne kadar kendisine kilise işlerinde yardım etmiştir. Ardından Nenizili Gregorios ile yakın ilişkiler kurmuş, kendisine 381 yılındaki Konstantinopolis konsilinde eşlik etmiştir, aynı konsilde Hieronymus ile tanışmış ve diyalog kurmuştur. (De Vir. Ill., c. 133). Eserleri Amfilokius ’un çoğu eseri kayıptır. Sekiz vaazı günümüze ulaşmıştır, bunlardan birisi İsa’nın tapınakta sunumu bayramı ile igili bilinen en eski vaazdır. Bu bayram, Yeni Antlaşma’daki Luka İncili’nin ikinci bölümünde anlatılmaktadır ve Katolik ve Ortodoks Kiliselerinde Şubat ayının 2’sinde kutlanmaktadır. Vaazlarına ek olarak Konya konsiline yazdığı bir risale ve Macedonian sapkınlığına karşı Likya piskoposlarına yazdığı sinodik mektup (Episloa Synodica) vardır. Polemik incelemesi Sahte Çilecilik Üzerine eseri, Lykaonia kırsalında yayılmış olan ‘Enkratitler' ve ‘Apotatikler’lerin inanç ve pratiklerini hedef alarak yazdığı bir eserdir. 370’li yılların ikinci yarısında yazıldığı düşünülmektedir. Temel teolojik fikirleri Amfilokius’un teolojisi tipik olarak Nazians’lı Gregorios, Nissali Gregorios ve Kayserili Basil’in adımarını takip etmektedir. Fikirinin temel özgünlüğü Üçlü Birliği ilişkiler olarak tanımlamasında yatmaktadır. Üçlü-Birliksel düşüncesinin yanı sıra, Amfilokius ayrıca ileri dönemlerde kullanılan Mesihsel terminolojideki ‘hipostaz’ fikirini öngörmüştür. Mesih’in insan doğası üzerine ısrarı, Mesih’in iki irade ve doğası olduğu fikrine varmasını sağlamıştır. Kaynakça Kategori:4. yüzyılda doğanlar Kategori:Kayseri doğumlular Kategori:5. yüzyılda ölenler Kategori:403 yılında ölenler Kategori:Konya'da ölenler Kategori:4. yüzyıl Romalıları Kategori:5. yüzyıl Romalıları Kategori:4. yüzyıl Hristiyan aziz ve azizeleri Kategori:5. yüzyıl Hristiyan aziz ve azizeleri Kategori:4. yüzyılda Hristiyan ilahiyatçılar Kategori:5. yüzyılda Hristiyan ilahiyatçılar Kategori:Kilise Babaları Kategori:Kapadokyalı Babalar Kategori:Kapadokya asıllı Bizanslılar Kategori:4. yüzyıl yazarları Kategori:5. yüzyıl yazarları Kategori:Katolik aziz ve azizeleri Kategori:Doğu Ortodoks aziz ve azizeler Kategori:Anglikan azizler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri