Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Korideti Kilisesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Korideti Kilisesi (Gürcüce: კორიდეთის ეკლესია), Artvin ilinin Murgul ilçesine bağlı ve eki adı Korideti olan Çimenli ile Osmanlı köyleri arasında, orta çağda inşa edilmiş ve günümüzde izi tamamen silinmiş bir Gürcü kilisedir. Tarihçe Korideti Kilisesi'nin bulunduğu Korideti köyü ve Murgul Vadisi, orta çağda Gürcistan'ı oluşturan bölgelerden biri olan Klarceti'de yer alır. Nitekim Osmanlılar bu bölge ve köyü, 16. yüzyılın ortalarına doğru Gürcülerden ele geçirmiştir. Osmanlılar ele geçirdiğinde, Yunanca elyazması olan ve içinde Gürcüce notların bulunduğu Korideti İncili'den anlaşıldığı gibi, Korideti köyünde 9. yüzyılda kurulmuş Korideti Kilisesi bulunuyordu ve bu kilise Korideti Manastırı'nın ana kilisesiydi. Gürcüce bir yer adı olan Korideti (კორიდეთი), Kordeti'den (კორდეთი) değişime uğramış olup "çimen" anlamındaki "kordi" (კორდი) kelimesinden türemiştir. Nitekim Korideti köyünün adı 1925 yılında Gürcücesine uygun biçimde Çimenli olarak değiştirilmiştir. Kalıntılar Meryem Ana'ya adanmış Korideti Manastırı'nın kilisesi olan Korideti Kilisesi, herhangi bir kaynakta tarif edilmiş veya tanımlanmış değildir. Bu kilisenin varlığı daha çok burada 9. yüzyıldan itibaren korunmuş olan Korideti İncili sayesinde bilinmektedir. Ancak Korideti İncili'nin 15. yüzyılda bu kiliseden götürüldüğü bilinmektedir. Bununla birlikte köylülerin verdiği bilgiye göre Korideti Kilisesi, yakın tarihe kadar bugünkü Osmanlı köyünün sınırların içindeki köy okulunun futbol sahasında bir biçimde varlığını korumuştur. Köy okulunun inşa edilmesi ve futbol sahasının yapılmasıyla Korideti Kilisesi'nin izi tamamen silinmiştir. Kaynakça Kategori:Artvin'deki Gürcü Ortodoks kiliseleri Kategori:Tao-Klarceti
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri