Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Korpus kallozum agenezisi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|upright=2.05|sağ|3 hastanın oksal planda beyin MR görüntüleri. A ve B: Tam nasırsı cisim gelişmezliği, C: Nasırsı cisim ve ön çatal (komisüra) gelişmezliği. Korpus kallozum agenezisi (KKA) ya da nasırsı cisim gelişmezliği ya da yokluğu, nadir görülen bir doğumsal bozukluktur. Korpus kallozum kısmen veya tamamen gelişmemiştir. Nasırsı cisim, beynin iki yarımını bağlayan temel yoldur. Nasorsı cismin gelişimi döletsel (fetal) yaşamın beşinci haftasında ilkel lamina terminalisin oluşumuyla başlar. İlkel, lamina terminalis kalınlaşarak birleşim lekesini (komisüral plak) oluşturur. Tutkal (gliyal) hücreleri birleşerek köprü benzeri bir yapı meydana getirir. Bu yapı, çatlağı (fissür) geçip beynin karşı yarısındaki yerine giden kiriş liflere kılavuzluk eder. Korpus kallozum gebeliğin onyedinci haftasında olgun hale gelir. Korpus kallozum agenezisinde (KKA) çatal lifleri orta hattı geçemez. Nasırsı cisim yerine yanal karıncıkların (lateral ventrikül) ortasından boylamasına kiriş demetçikleri (boylamasına kallozal fasiküller) adıyla arkaya doğru ilerleyen kör bir şerit meydana getirir. Boylamasına kiriş demetçikleri, beyin yarıları içinde uzunlamasına bağlantıyı sağlayan liflerdir. Bu şeritler, yanal karıncıkların ön boynuzlarını ayırır. Nasırsı cisim gelişmezliği dışında diğer kallozal bozukluklar arasında eksik oluşum (hipogenezi, parsiyel formasyon), özürlü oluşum (disgenezi) ve az gelişimi sayılabilir. KKA, ayrık bir bulgu olabilir. Ancak genellikle başka bozukluklar, soyaktaran sapması (kromozomal sapma) ve özüştürüm (metabolizma) bozukluklarını içeren kalıtsal belirtilerle ilişkilidir. İlişkili bozukluklar Merkezi sinir sistemi anomalileri Chiari bozuklukları Sinir göçü bozuklukları Kıvrımsız beyin Yarık beyin Düz beyin Çoklu az kıvrımlı beyin Beyin fıtığı Dandy-Walker malformasyonu Holoprozensefali Çoklu sistem körelmesi Yüz bozuklukları Yürek-damar (kardiyovasküler) bozuklukları Üreme-boşaltım (genitoüriner) bozuklukları Sindirim (gastrointestinal) bozuklukları Solunum (respiratuvar) bozuklukları Kas-iskelet (müsküloskeletal) bozuklukları Yaygınlık KKA, genel nüfusun %0,3-0,7'sinde ve gelişimsel bozukluğu olan nüfusun %2-3'ünde görülür. Tüm merkezi sinir sistemi bozukluklarının %4,1'ini oluşturur. KKA vakalarının %17'sinde özüştürümsel (metabolik) bir hastalık saptanmıştır. Tanı Nasırsı cisim hastalıkları ancak beyin taraması ile tanınabilir. MR, BT, doğum öncesi ultrason ve doğum öncesi MR ile tanınabilir. Dış bağlantılar Destek organizasyonları: National Organization for Disorders of the Corpus Callosum Corpal Agenesis of the Corpus Callosum Community ACC page from Contact a Family Aicardi Syndrome Foundation UCSF Fetal Treatment Center: Agenesis of the corpus callosum Caregiver Support and Personal Stories Kaynakça Kategori:Konjenital düzensizlikler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri