Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kosova mutfağı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Sarma, kefir ve süzme peynir ile doldurulmuş biberler ve pite. Kosova mutfağı , Kosova'ya özgü etnik grupların geleneksel yemeklerinden oluşan, Balkan mutfağının bir temsilcisidir. Arnavutluk ile tarihsel ve etnik bağları nedeniyle, Arnavut mutfağından önemli ölçüde etkilenmiş ve diğer Balkan ülkelerinin unsurlarını da benimsemiştir. Ekmek, süt, et, meyve ve sebzeler Kosova mutfağında önemli yer tutar. Tariflerin çeşitliliği ile Kosova mutfağı, ülkenin sıcak yazları ve uzun süren kışları ile yakından ilişkilidir. Karasal ikliminin bir sonucu olarak, yaz aylarında taze sebzeler tüketilirken, sonbahar ve kış boyunca turşu tüketilir. Kahvaltı Kosova'da genellikle hafiftir ve kruvasan, sandviç, omlet, salamlı tost, işlenmiş peynir, marul, kahve ve çaydan oluşur. Süt eklenmiş tahıllar, waffle, simit ve ev yapımı ballı veya marmelatlı krepler de sıkça, özellikle çocuklar tarafından tüketilmektedir. Mutfak Yaygın yemekler arasında börek, flija, biber dolması, baklagiller, sarma, kebap/qebapa gibi yemekler bulunur. Bununla birlikte, yemekler ülkenin farklı bölgeleri arasında az da olsa farklılık gösterir. Kosova'da kış aylarında en sık rastlanan yemekler lahana, yeşil domates, salatalık, karnabahar turşuları ve ayvar gibi sosları içerir. Bu yiyecekler ayrıca yıl boyunca popüler mezeleri oluşturur. Ekmek Ülke genelinde ekmek çeşitleri mevcuttur. Özellikle baget, mısır ekmeği ("Leqenik" olarak da bilinir), kifli ve kepekli ekmek tüketimi yaygındır. Hamur işleri sağ|küçükresim| Flija Kosova'da hamur işleri "trejte" veya "pite" olarak bilinir. Kullpite - içinde hiçbir şey olmayan ve yoğurtla kaplı fırınlanmış hamurdur. Burek - Arnavutluk'ta börek anlamına da gelir. Byrek, kıyma, beyaz peynir ve ıspanakla doldurulmuş hamur işlerinden oluşur. Bakllasarm - Yoğurtlu ve sarımsaklı bir hamur işidir. Balkabağı turtası Ispanaklı börek Flija - Arnavutluk’un geleneksel bir yemeği Leqenik, Kryelanë (Krelanë) olarak da bilinir. Resenik - Lahana böreği. Purrenik - Pırasa böreği. Hithenik - Isırgan otu böreği. Salatalar küçükresim|Tarator (Cacık) |alt=|150x150pik Tipik salata malzemeleri arasında domates, soğan, sarımsak, biber, salatalık, patates, lahana, marul, havuç ve fasulye bulunur. Patates salatası Tarator - salatalık, sarımsak ve yoğurt ile yapılan geleneksel bir yemektir. Yaz aylarında tüketimi yaygındır. Domates ve hıyar salatası Kurutulmuş ısırgan otu salatası Fasulye salatası "Shope" salatası - domates, salatalık, soğan ve beyaz peynirden yapılmış bir salata türüdür. Ana yemekler küçükresim|Tava e Prizrenit Tavë Prizreni, güneydeki Prizren kentine ait geleneksel bir güveçtir. Kuzu, patlıcan, yeşil biber, soğan ve domates ile yapılır ve sıcak olarak servis edilir. Sarma, genellikle lahana veya asma yaprağı ile sarılmış kıymadan oluşan popüler bir öğle yemeğidir. Biber dolması - Et, pilav ve sebze ile yapılır. Lazanya - Soslar ve diğer çeşitli malzemelerle yapılır. küçükresim|Lahana sarması |alt=|sol|180x180pik Qebapa - Kuzu ve dana eti karışımından yapılan kebaplar, soğan, ekşi krema, ayvar ve pide (pitalka) ile servis edilir. Lahana sarması Makarna Salsiccia - Bölgenin geleneksel sosisidir. Tavë - Kuzu pirzolası içeren geleneksel bir yemektir. Tavë kosi - Yoğurtlanmış fırında kuzudan oluşan bir yemektir. Balık En popüler balık yemekleri Sudak ve Sazan gibi kızarmış tatlı su balıklarından oluşur. Dukagjini Vadisi'nin çevresindeki şehirlerde, özellikle de Yakova'da tencerede pişirilmiş bir sazan yemeği olan "tavë krapi" yaygınca tüketilir. Garnitürler sarımsak, defne yaprağı, domates ve maydanozdan oluşur. Tatlılar küçükresim|Havell |alt=|170x170pik Geleneksel Kosova tatlıları, limon veya vanilya aromasıyla zenginleştirilmiş şerbetlerle yapılır. Baklava (bölgesel), puding, krep, Tulluma, Tespişte ve revani popüler tatlılardandır. Baklava, kıyılmış fındık ile doldurulmuş ve şurup veya bal ile tatlandırılmış bir hamur işi tatlıdır. Sütlaç, su veya sütle karıştırılmış pirinçten ve bazen tarçın ve kuru üzüm gibi diğer malzemelerden yapılan bir yemektir. Tatlı veya akşam yemeği olarak tüketimii için farklı çeşitleri kullanılır. Tatlı olarak üretildiğinde, genellikle şeker gibi tatlandırıcılar ile birleştirilir. Kek Havell, Kosova kökenli olmayan un bazlı bir tatlı şekerlemedir (Helva). Şekerpare İçecekler Kahve içmek Kosova'da büyük bir geleneğin bir parçasıdır ve kafe, bar veya restoranlarda yaygın olarak tüketilmekte ve servis edilmektedir. Kosova'da, hazır kahve, Türk kahvesi ve İtalyan kahvesi gibi çeşitli kahve çeşitleri bulunur. Kosova'daki en popüler geleneksel içecek, fermente edilmiş kırmızı lahanadan üretilen Rasoj'dur. Diğer popüler içecekler arasında boza, limonata, komposto (genellikle sonbaharda içilir ve ayva gibi mevsim meyveleri ile yapılır), bira, kahve ve çay yer alır. Rasoj - Fermente edilmiş kırmızı lahana suyu kış aylarında çokça tüketilir. Rakia - Popüler bir damıtılmış bölgesel alkollü içecektir. Kosova'da yalnızca üzümlerden yapılır. Boza - Mısır ve buğday unundan yapılmış bir içecektir. Serinletici bir yaz içeceği olarak tüketilir. Ajron - Yoğurt, su ve tuzdan üretilir. Bira - Kosova'nın yerel biralarından bazıları "Birra Peja", "Birra Ereniku", "Birra Priştine"dir. Kompot - Gelenek ve mevsime bağlı olarak sıcak veya soğuk servis edilebilen alkolsüz tatlı bir içecektir. Kahve - Espresso (macchiato ve cappuccino), hazır kahve çeşitleri, türk kahvesi. Çay - En popüler çaylar dağ çayı, kuşburnu çayı, siyah çay ve nane çayıdır. Ayrıca bakınız Türk kültürü Arnavut kültürü Balkan mutfağı Türk mutfağı Arnavut mutfağı Kosovalı Türkler Kosovalı Arnavutlar Kosovalı Sırplar Kaynakça Dış bağlantılar Kategori:Balkan mutfağı Kategori:Arnavut mutfağı Kategori:Arnavutluk'ta kültür Kategori:Kosova mutfağı Kategori:Kosova'da kültür Kategori:İncelenmemiş çeviri içeren sayfalar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri