Erzincan'ın Kemah ilçesindeki Ayranpınar köyü sakinleri, peynirlerini köylerinde bulunan buz mağaralarında muhafaza ediyorlar. Köylüler yüzyıllardır bu mağaraları doğal soğuk hava deposu olarak kullanıyorlar. Peynirleri çuvallara koyarak Ekim ayına kadar mağaralarda bekletiyorlar ve kışın tüketiyorlar. Köy sakinleri mağarada saklanan peynirlerin farklı bir lezzete sahip olduğunu belirtiyorlar.
Bir köylü, "Buz mağarasını yüzyıllardır soğuk hava deposu olarak kullanıyoruz. Buraya peynirlerimizi koyuyoruz. Daha önceden diğer komşu köylerden buraya peynirler geliyordu. Mayıs ayından Ekim ayına kadar peynirlerimizi bu mağarada saklıyoruz. Mağaraya 20 tondan daha fazla peynir geliyor. Mağaradaki peynirlerin lezzeti daha bir başka oluyor" dedi.