Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Koz helva

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Nuga (başka dillerde Nougat, İtalyanca Mandorlato), şeker ve bal, yumurta akı, badem, ceviz, fıstık, fındıktan yapılan ve çeşitli tatlar, tarçın, vanilya gibi baharatlar eklenen bir şeker türüdür. Çeşitli formalarda olur. Kıvamı ise türüne göre sert - yumuşak, sakız gibi olabilir. Nuga kelimesi Oksitanca "pan nogat" veya Latince "panis nucatus" sözü olup, 'fındık ekmeği' anlamını verir. Türkçe geleneğinde ise "ballı badem", "koz helvası", helva ve Lokum sözcükleri daha yaygın kullanılır. Tarihi Nuganın kökeni etrafında birçok efsane bulunmaktadır. Beyaz koz helvasının erken tarifleri Bağdat'ta bir Ortadoğu kitabında 10 yüzyılda bulundu. Bu koz helvası " ناطف natif " diye bilinirdi. Bu tariflerin biri gösterir ki, natif Urfa arasında yer alan Harran (şimdiki Türkiye'nin güneydoğusunda) şehrinden ve ve Halep, Suriyeden geliyor. Bunun kanıtları da Urfa, Halep ve Bağdat arasında bir üçgen içinde bulundu. 10. yüzyılın sonunda, gezgin ve coğrafyacı Ebu el-Kâsım Muhammed ibn Hevkal Manbij, Suriye'de ve Buhara, Özbekistanda bazı natif çeşidi yediğini yazdı. Dağıtım ve popülerlik Güney Avrupa'da, nuga büyük ölçüde Noel sezonu ile ilişkilidir. İspanya'da Turrón, geleneksel Fransız nugatı ile ilgili bir şeker olarak, (Katalanca Turron veya, Torro), Fransa'nın bazı yerlerinde, İtalya'da Cremona, Taurianova ve Sicilyada üretilir. (Buna torrone denir, en ünlü Sicilya koz helvasına cubbaita denir). Ayrıca Yunanistanda (Bu mandolato olarak bilinir), Maltada (qubbaj olarak bilinir ve köy festivallerinde satılır), İranda Tebrizde (نوقا denir) ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde (lokum, kozhelvası, baklava) üretilir. küçükresim|Fındıklı nuga Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta nuga birçok modern gofret ve çikolatada bir madde olarak kullanılmıştır. Bu, yumurta beyazı ya da hidrolize edilmiş soya proteini, ya da jelatin gibi bir çırpma maddesi ile havalandırılan sükroz ve mısır şurubu karışımı idi. Büyük şekerleme şirketlerinde bu, bir "dolgu" olarak kullanılmakta ve tercih edilmekdedir. Ayrıca, bitkisel yağlar ve süt tozu ilave edilir ve tipik olarak fındık, karamel ya da çikolata ile birleştirilir. İlk kez "3 Musketeers", "Double Decker", "ZERO bars", and "Baby Ruth" çikolatalarında bulundu. İngiltere'de, koz helvası, geleneksel güney Avrupa çeşitlerine taklit yapılır ve hala yaygın fuar ve deniz kenarında bulunur. küçükresim|Turrón nugası küçükresim|bir Alman çeşitli Viyana koz helvası küçükresim|Türk Lokumu küçükresim|Tebriz nugası Çeşitleri Nuganın 2 eses çeşidi- beyaz ve kahverengi türleri yaygındır. Beyaz Nugat yumurta akı, şeker, bal, fındık (bademden, yapılmış ve yumuşak kıvamlıdır. Kahverengi koz helvası (çikolata koz helvası ve koyu pralinli) karamelize şeker, kavrulmuş fındık, çeşitli kakao temelinde yapılır. Koyu koz helvası Turin asıllı "gianduja" gibi de bilinir, aynı isim altında Roma bölgesinde bilinmektedir. Tüm dünyada popüler nuga çeşitleri şunlardır: Türk koz helvası - genellikle "Türk balı" denir (bu başlık bazen yanlışlıkla ve Lokum ile anılır). Pastiller şeklinde, ucuz bileşenlerin genellikle sanayi üretiminde dilimlenmiş popüler tatlı ürünüdür. İspanyol turrónu tost badem, şeker, bal ve yumurta akı ile geleneksel tarifleri takip eder. Bu, en az % 60 badem içeriğine sahiptir. "Montélimar-nuga" - Kuzey Provencede Montélimarda bir üründür. Bu koz helvası yaklaşık olarak 1700 yılında bulundu. Montélimar koz helvası lavanta balı, şeker veya pudra şekeri, kavrulmuş badem, fıstık ve glikoz şurubu içerir İtalya Torronesi vanilya ya da narenciye aroması gibi aynı temel bileşenler içerir ve genellikle pirinç kağıdı iki çok ince tabakalar arasında yer almaktadır. Cologna Venetanın Venedik kasabasında mandorlato üretilir, er zaman bal, şeker, yumurta akı ve badem dayalıdır (İtalyanca mandorle), ama farklı bir tat ve torroneden daha sert ısırmaya sahiptir. Cologna Veneta de onun koz helvası üretimi için bilinir. "Wiener (Viyana) Nuga" tek şeker, kakao yağı, fındık ve kakao kitlesi içeren bir çeşididir ve bir tatlı tutarlılık vardır. Viyana Nugat için kullanılan fındık genellikle orman fındıkıdır. İsveç ve Danimarka'da ise orijinal nougat "Fransız koz helvası" olarak adlandırılırken, Almanya, İsveç ve Danimarkada, Viyana koz helvası, geleneksel ilişkili olduğu koz helvası olarak etiketlendi. Almanya'da giandujaya geleneksel koz helvası denir. Gaz olarak bilinen İran koz helvası, Ashrafi Gaz, Kermani Gaz, Shirin Gaz, Sekkeh Gaz ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli üreticiler tarafından yüzyıllar boyunca İran'da İsfahan ve Tebriz'de üretilmiş olan bir çeşittir. Gazın Özel bir türü Nogha olarak adlandırılır (نوقا), Farsça kelime Nugat'tan türetilmiştir ve İranın Türk bölgelerinde yayıldı. Noghada neredeyse sadece ceviz yerine fıstık ve Gaz diğer türleri için olağan olan badem ile yapılır. Nogha genellikle iki çok ince gofret tabakalar arasında yayılır ve sıradan Gaz küpü daha büyük olan 10x5x5cm bölümler halinde kesilir. Google şirketi nuganın şerefine kendisinin son Android mobil işletim sistemi olan Android Nougatı isimlendirmiştir. Kaynakça Kategori:Kuru yemiş yemekleri Kategori:Azeri mutfağındaki tatlılar Kategori:Fransız mutfağındaki şekerlemeler Kategori:İran mutfağındaki tatlılar Kategori:İtalyan mutfağındaki şekerlemeler Kategori:Yunan mutfağındaki tatlılar Kategori:Veneto mutfağı Kategori:Oksitanya mutfağı
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri