sağ|küçükresim|260x260pik| Bir bardak Belçika kriek birası Kriek lambik , lambik'in ekşi Morello kirazları ile fermente edilmesiyle yapılan bir Belçika birasıdır Geleneksel olarak Brüksel çevresindeki bölgeden " Schaarbeek kriekleri " (nadir bir Belçika Morello çeşidi) kullanılır. Schaarbeek tipi kirazların bulunması zorlaştığından, bazı bira üreticileri bunları (kısmen veya tamamen) bazen ithal edilen diğer vişne çeşitleriyle değiştirmiştir. Etimoloji Adı, bu tür kirazın (kriek) Hollandaca kelimesinden türetilmiştir. Damıtma Geleneksel olarak kriek, Brüksel ve çevresindeki bira fabrikaları tarafından, vişnelerin (çekirdekleriyle birlikte) eklendiği lambik bira kullanılarak yapılır. Lambik, Brüksel'e özgü olduğu söylenen havadaki maya ile kendiliğinden fermente edilen ekşi ve kuru bir Belçika birasıdır; Kirazların (veya ahududuların) varlığı, biralarda tatlandırıcı olarak şerbetçiotu neredeyse evrensel olarak kullanılmasından önce gelir. Lambik bazlı bir biradan yapılan geleneksel bir kriek de ekşi ve kurudur. Kirazlar birkaç ay süreyle içeride bırakılır ve bu da ilave şekerin sevk edilmesine neden olur. Tipik olarak hiç şeker kalmayacak, bu nedenle tatlılık içermeyen bir meyve aroması olacaktır. Kirazlar ayıklandıktan sonra bir olgunlaşma süreci daha olacaktır. Daha yakın zamanlarda, bazı lambik bira üreticileri, meyve biralarını daha az yoğun ve daha geniş bir kitleye daha ulaşılabilir kılmak için nihai ürünlerine şeker eklediler. Ayrıca bütün kirazlar yerine vişne suyu kullanırlar ve çok daha kısa sürelerde olgunlaşırlar. Framboise, vişne yerine ahududu ile fermente edilmiş, ilgili, daha az geleneksel bir Belçika birasıdır. Kriek ayrıca bir meyve birası olmayan ama aynı zamanda referanslı lambik biraya dayanan gueuze ile de ilgilidir. Liefmans gibi bazı bira fabrikaları, lambik yerine oud bruin birasına dayalı "kriek" biralar yapar. Ticari örnekler küçükresim|Farklı kriek markaları Kaynakça Dış bağlantılar Kategori:Belçika'da bira Kategori:Bira türleri