Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Küçük yarasalar

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Küçük yarasalar (Microchiroptera) Yarasalar takımının bir alt takımıdır. Aslında küçük yarasalar alt takımında yer alan yarasalar büyük yarasalar alt takımında yer alan en küçük türlerden daha büyüktür. Küçük yarasalar ile büyük yarasaların farkları şunlardır: Küçük yarasalar yollarını ekolokasyon kullanarak bulur ama büyük yarasalar ekolokasyon kullanmaz. (Küçük yarasalar alt takımından Rousettus egyptiacus buna bir istisnadır.) Küçük yarasaların ön uzuvlarının ikinci parmaklarında pençe yoktur. Küçük yarasaların kulakları halka yapacak şekilde kapanmaz, kenarları kulağın dibinde birbirinden ayrılır. Küçük yarasalar ya kılsızdır ya da uzun tüylüdür ama uzun tüylerin altında yer alan kısa tüyleri yoktur. Küçük yarasaların çoğu böceklerle beslenir. Daha büyük olan türler kuş, kertenkele, kurbağa ve hatta balık avlarlar. Daha büyük memelilerin kanıyla beslenen vampir yarasa türleri Amerika kıtasında ABD'nin güneyinden aşağıda yerlerde yaşar. Küçük yarasaların boyları 4 ila 16cm arasındadır. Phyllostomidae familyasından küçük yarasaların meyve ve nektarla da beslendiği bilinmektedir. Bu familyada yer alan üç tür, bahar aylarında Kuzeybatı Meksika ile Güneybatı ABD'de sütun kaktüslerin çiçek açmasını takip ederler ve sonbaharda da güneye doğru inerek agavların çiçek açmasını izlerler. Ekolokasyon Küçük yarasalar gırtlaklarıyla ultrasonik ses dalgaları çıkarır ve burunları ile açık ağızlarından bu ses dalgalarını yayarlar. Çıkardıkları ultrasonik ses dalgalarının frekansı 14.000 ile 100.000 hertzin üzerindedir. Ortalama bir insan kulağı 20Hz ile 20.000Hz arası ses dalgalarını duyabilir. Yayılan bu ultrasonik ses dalgaları çevrenin farkına varabilmek için kullanılır. Bazı güveler yarasalara karşı bir korunma geliştirmişlerdir. Yarasaların çıkarttığı ultrasonik ses dalgalarını duyabilmekte ve bu durumda ya kaçmakta ya da kanat çırpmayı durdurarak yarasaların bulundukları yerin farkına varmalarına engel olmaktadırlar. Buna karşılık olarak da yarasalar avına yaklaşırken ultrasonik ses yaymayı bırakarak fark edilmeyi önlemektedir. Sınıflandırma Simmons ve Geisler'in sınıflandırması (1998): Üst familya Emballonuroidea Familya Emballonuridae (Serbest kuyruklu yarasagiller) Üst familya Rhinopomatoidea Familya Rhinopomatidae Familya Craseonycteridae Üst familya Rhinolophoidea Familya Rhinolophidae (Nal burunlu yarasagiller) Familya Nycteridae Familya Megadermatidae Üst familya Vespertilionoidea Familya Vespertilionidae (Yassı burunlu yarasagiller) Üst familya Molossoidea Familya Molossidae (Kuyruklu yarasagiller) Familya Antrozoidae Üst familya Nataloidea Familya Natalidae Familya Myzopodidae Familya Thyropteridae Familya Furipteridae Üst familya Noctilionoidea Familya Noctilionidae (Balık yiyen yarasagiller) Familya Mystacinidae Familya Mormoopidae Familya Phyllostomidae Kaynakça Kategori:Ekolokasyon
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri