küçükresim|Kulfi dolgulu mango küçükresim|Çilek soslu kulfi küçükresim|Fıstık, vanilya ve gül aromalı kulfi Kulfi veya Qulfi 16. yüzyılda Hint Yarımadası'nda ortaya çıkmış bir dondurulmuş sütlü tatlıdır. Genellikle "geleneksel Hint dondurması " olarak tanımlanır. Günümüz Hindistan, Sri Lanka, Pakistan, Bangladeş, Afganistan, Nepal, Burma (Myanmar) ve Orta Doğu'da popülerdir ve dünya çapında Hint mutfakları sunan restoranlarda yaygın olarak bulunur. Kulfi, görünüm ve tat olarak dondurmaya benzer, ancak daha yoğun ve daha kremamsıdır. Farklı tat seçeneklerini bulunur. Daha geleneksel olanlar krema (malai), gül, mango, kakule (elaichi), safran (kesar veya zafran) ve fıstıktır. Elma, portakal, çilek, fıstık ve avokado gibi daha yeni varyasyonlar vardır. Dondurmanın aksine, kulfi çırpılmaz, bu da geleneksel muhallebi bazlı dondurmaya benzer katı, yoğun donmuş bir tatlı ile sonuçlanır. Bu nedenle, bazen donmuş süt bazlı tatlıların ayrı bir kategorisi olarak kabul edilir. Yoğunluğu nedeniyle kulfi'nin erimesi Batı dondurmasına göre daha uzun sürer. Kulfi veya Qulfi, "kapalı fincan" anlamına gelen Farsça Qufli'den (قفلی) türetilen Hindustânî bir kelimedir. Bu tatlı kesin olmamakla beraber 16. yüzyılda Babür İmparatorluğu'nda ortaya çıkmıştır. Yoğun buharlaştırılmış süt karışımı, Hindistan alt kıtasında çok bilinen bir tatlıdır. Babür döneminde, bu karışım antep fıstığı ve safranla tatlandırılırdı, metal külahlara paketlenip bulamaç buza daldırılırdı. Böylece Kulfi icat edildi. Babür imparatoru Akbar'ın yönetiminin ayrıntılı bir kaydı olan Ain-i-Akbari, Himalaya buzunun daha sıcak bölgelere taşınmasının yanı sıra soğutma için güherçile kullanımından bahseder. Günümüzde Kulfi, buharlaştırılmış süt, tatlandırılmış yoğunlaştırılmış süt ve ağır çırpılmış kremadan hazırlanır. Daha sonra şeker eklenir ve karışım tekrar kaynatılıp mısır nişastası-su karışımı eklenip kalınlaştırılır ve birkaç dakika daha kaynatılır. Ardından tatlandırıcılar, kuru meyveler, kakule vb. ilave edilir. Karışım daha sonra soğutulur, kalıplara konur ve dondurulur. Kaşıkla servis için tek parça muhallebi kaselerinde dondurulursa, kaseler servis yapmadan 10-15 dakika önce dondurucudan çıkarılarak kenarlarının erimesi sağlanır. Kulfi popüler olan bir yemek olup turistik, Mumbai gibi yerlerde, Hindistan'da Gateway ve Fil Mağaraları gibi yerlerde kolaylıkla bulunablir. Kaynakça Kategoriakistan mutfağı Kategoriondurulmuş tatlılar Kategoriondurma Kategori:Sütlü tatlılar Kategori:Hint mutfağı