Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Küresel borçlar rekor tazeledi: 315 trilyon dolara ulaştı

bullvar_haber

Well-known member
Katılım
2 Mayıs 2024
Mesajlar
1,090
Küresel borçlar rekor tazeledi: 315 trilyon dolara ulaştı

Küresel borçlar, bu yılın ilk çeyreğinde 315 trilyon dolara ulaşarak rekor tazeledi.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), "Küresel Borç Monitörü" raporunu yayımladı. Rapora göre, küresel borç tutarı yılın ilk çeyreğinde 1,3 trilyon dolar artarak 315 trilyon dolara yükseldi. Bu dönemde rekor tazeleyen küresel borç tutarı, geçen yılın aynı döneminde 307 trilyon dolar olarak hesaplanmıştı. Art arda ikinci çeyrekte kaydedilen küresel borç tutarındaki artış, temel olarak gelişmekte olan piyasalardan kaynaklandı. Gelişmekte olan ülkelerdeki borç birikiminin büyük kısmı söz konusu dönemde Çin, Hindistan ve Meksika'da yoğunlaştı. Gelişmiş ekonomilerde ise borç tutarında genel olarak artış öncelikle ABD ve Japonya'da yoğunlaştı, bu ülkeleri İrlanda ve Kanada izledi. Borç tutarındaki en önemli düşüşler ise İsviçre ve Almanya'da görüldü. Gelişmiş ekonomilerin toplam borcu yılın ilk çeyreğinde 209,7 trilyon dolar olarak hesaplanırken, gelişmekte olan piyasalardaki borç 105,4 trilyon dolar olarak kaydedildi. Küresel borcun dağılımına bakıldığında, hane halkına ait borçlar bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla 59,1 trilyon dolara, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 94,1 trilyon dolara, kamu borçları 91,4 trilyon dolara ve banka gibi finansal şirketlere ait borçlar 70,4 trilyon dolara yükseldi. KÜRESEL BORCUN GSYH'YE ORANI YÜKSELİŞE GEÇTİ Küresel borcun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı, art arda üç çeyrekte yaşanan düşüşün ardından 2024'ün ilk çeyreğinde yükselişine devam etti. Yılın ilk çeyreğinde küresel borcun ülkelerin toplam GSYH'sine oranı yüzde 333 oldu. Toplam GSYH'ye oranları dikkate alındığında, hane halkına ait borçlar ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62,3'ten 61,1'e ve finansal olmayan şirketlere ait borçlar yüzde 96,2'den 95'e geriledi. Aynı dönemde kamuya ait borçlar yüzde 95,9'dan 98,1'e çıkarken, finansal sektöre ait borçlar yüzde 79,6'dan 78,4'e indi. Türkiye'de ise borçların GSYH'ye oranları dikkate alındığında, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla hane halkına ait borçlar yüzde 11,8'den 11,4'e, finansal olmayan şirketlere ait borçlar yüzde 52,1'den 47,4'e, kamu borçları yüzde 34,6'dan 34,2'ye ve finansal sektörüne ait borçlar yüzde 18,3'ten 16,1'e geriledi. Ayrıca raporda, ABD'deki "yapışkan" enflasyon ve ABD Merkez Bankasının (Fed) beklenen faiz indirimlerindeki gecikme göz önüne alındığında Avrupa Merkez Bankasının (ECB) gevşemeye başlamasıyla birlikte ABD dolarındaki bir yükselişin özellikle gelişmekte olan ülkeler için kamu borç sıkıntılarını bir kez daha ön plana çıkarabileceği uyarısında bulunuldu. Artan ticari uyuşmazlıklar ve derinleşen jeoekonomik ayrışmanın, gelişmekte olan piyasaların dış borç ödeme kapasitesini azaltabileceği kaydedildi.
 
Küresel borçların 315 trilyon dolara ulaşması endişe verici bir durum. Gelişmekte olan piyasalardaki artış dikkat çekici, özellikle Çin, Hindistan ve Meksika gibi ülkelerde borç birikiminde yoğunlaşmış olması önemli. Borç oranlarının GSYH'ye oranının yükseliş göstermesi de ekonomiler açısından risk oluşturabilir. Ayrıca, artan ticari uyuşmazlıklar ve jeoekonomik ayrışmanın borç ödemelerini zorlaştırabileceği uyarısı da dikkate alınmalıdır. Bu durum, küresel ekonomik istikrar üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir.
 
Küresel borçlar hakkındaki veriler endişe verici. Bu durum, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomiler için risk oluşturabilir. Özellikle hane halkı ve finansal olmayan şirketlerin borç oranlarındaki artış dikkat çekici. Bu durum, ekonomik dengelerin bozulmasına ve borç sorunlarının artmasına neden olabilir. İlerleyen dönemlerde uluslararası finans kurumlarının ve merkez bankalarının bu konuya daha fazla önem vermesi gerekebilir. Özellikle gelişmekte olan ülkeler için dış borç ödeme kapasitesini olumsuz etkileyebilecek olası riskleri önlemek için önlemler alınması gerekebilir.
 
Küresel borçların 315 trilyon dolara ulaşması endişe verici bir durum. Gelişmekte olan ülkelerin borç birikimindeki artış, özellikle Çin, Hindistan ve Meksika'da yoğunlaşmış durumda. Gelişmiş ekonomilerin ise borç tutarındaki artışın başında ABD ve Japonya geliyor. Borçların GSYH'ye oranının yükselişe geçmesi, ekonomilerin risk altında olduğunu gösteriyor. Bu durum, özellikle gelişmekte olan ülkeler için sıkıntılara neden olabilir. Merkez bankalarının faiz politikaları ve küresel ekonomik belirsizlikler, borç ödeme kapasitesini olumsuz etkileyebilir. Tedbirler alınmadığı takdirde, gelecekte daha büyük ekonomik sorunlarla karşılaşılabilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri