Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Küresel üçgen üzerinde Legendre teoremi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
sağ|küçükresim|400x400pik| Geometride, Fransız matematikçi Adrien-Marie Legendre adını taşıyan küresel üçgenler üzerinde Legendre teoremi şu şekilde ifade edilir: , küçük kenarları olan birim küre üzerindeki küresel bir üçgen olsun. ise aynı kenarlı düzlemsel üçgen olsun. Buna göre, küresel üçgenin açıları, düzlemsel üçgenin karşılık gelen açılarını küresel fazlalığın yaklaşık üçte biri kadar aşar (küresel fazlalık, küresel üçgendeki üç açının toplamının, düzlemsel üçgenin iç açıları toplamı olan değerini aştığı miktardır). Teorem, yaklaşık 1800'den yirminci yüzyılın ortalarına kadar geleneksel (GPS ve bilgisayar öncesi) jeodezik araştırmaların sonuçlarının hesaplanmasında ağır sayısal hesaplamaları basitleştirmekte çok önemliydi. Teorem, metre tanımında Fransız meridyen yayının ölçüm raporunun tamamlanmasına bir kanıt (1798) sağlayan tarafından ifade edilmiştir. Legendre, kendisine atfedilmesine rağmen teoremin yaratıcısı olduğunu iddia etmemektedir. , yöntemin o sırada araştırmacılar tarafından ortak kullanımda olduğunu ve 1740 gibi erken bir tarihte La Condamine tarafından Peru meridyen yayının hesaplanması için kullanılmış olabileceğini savunuyor. Girard teoremi bir E üçgeninin küresel fazlalığının, alanı 'ya eşit olduğunu ve dolayısıyla Legendre teoreminin aşağıdaki şekilde yazılabileceğini ifade eder: Küçük üçgenlerin fazlalığı veya alanı çok küçüktür. Örneğin, 6371km yarıçaplı küresel bir Dünya üzerinde kenarları 60km olan bir eşkenar küresel üçgen düşünün; kenar, veya yaklaşık 10 radyan (merkezde 0,57°'lik bir açıya karşılık gelen) bir açısal mesafeye karşılık gelir. Böyle küçük bir üçgenin alanı da aynı kenar ile düz bir eşkenar üçgen olduğu yaklaşılır: radyan yani 8,9′′ 'ye karşılık gelir. Üçgenlerin kenarları 180km'yi aştığında fazlalık yaklaşık 80′′ olup, alanlar arasındaki ilişkiler ve açı farklılıkları, 0,01′′ 'den fazla olmamak kaydıyla, kenarlarda dördüncü terim ile düzeltilmelidir: (düzlemsel üçgenin alanıdır.) Bu sonuç tarafından kanıtlanmıştır — genişletilmiş bir kanıt (Ek D13)'de bulunabilir. Diğer sonuçlar tarafından araştırılmıştır. Eğer gerçek uzunlukları, (küresel bir yarıçap yerine) köşelerin medyan enleminde eğriliğin ana yarıçapının çarpımının kareköküne bölerek hesaplanırsa (bkz. Bölüm 5) teorem elipsoite genişletilbilir. daha kesin formüller sağlamıştır. Kaynakça Kategori:Küresel trigonometri Kategori:Riemann geometrisi
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri