Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kuriki Höyük

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Kazılarda İtalyan Floransa Üniversite'sinden arkeolog, antropolog ve biyologlar da çalışmıştır. 2011 yılından itibaren ise Batman Müze Müdürlüğü ile sürdürülmektedir. Tabakalanma Esas yerleşim Kuriki Höyük 1 olarak tepeye ağırlık verilmiştir. Bu tepede Geç Kalkolitik Çağ'dan MS 1 binyıla kadar tabakalar görüldüğü anlaşılmıştır. Kuriki Höyük 1'de MÖ 4. binyıldan MÖ 3. binyıl başlarına kadar iskân edildiği, daha sonra terk edildiği, MÖ 1. binyıldan MS 1. binyıla kadar yeniden yerleşme gördüğü belirtilmektedir. Buna göre ikinci iskânın Geç Demir Çağı boyunca, Part İmparatorluğu Dönemine kadar süren bir dönem olarak görülmektedir. Diğer yandan, her iki yükselti yüzeyinde seyrek de olsa görülen bazı çanak çömlek parçalarına dayanılarak burada bir Obeyd (kabaca MÖ 5. binyılın ikinci yarısı) yerleşiminden söz etmek gerekmektedir. Buluntular Kazı çalışmalarında yüzeyin hemen altında MÖ 1. binyıldan MS 1. binyıl başlarına tarihlenen büyük bir yapı açığa çıkarılmıştır. Uzun bir koridoru ve yedi odası olan bu yapı 19,30 metre uzunluktadır. Taş temeller üzerine kerpiç tuğla kullanılarak yapılmıştır. Odalar arasında geçit bulunamamıştır. Odalarda sırlı çanak, kandil, boğa ya da koç biçimli piton parçaları, çok sayıda çark yapımı çanak çömlek parçaları, ağırşaklar, pişmemiş ağırlıklar, demir ok ucu, delikli bazalt taş ve öğütme taşı parçaları ile bir pişmiş topraktan çıplak tanrıça figürini bulunmuştur. Kazılarda bazıları basit toprak, bazıları sanduka mezar olarak çocuk mezarları, 6-7 aylık olduğu tahmin edilen iki fetüs ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca Erken Tunç Çağı ocakları ve bir tahıl deposu ile kömürleşmiş halde 45kg. kadar mercimek ve mercimek ve buğday kalıntısı bulunmuştur. Buluntuların değerlendirilmesinden, yerleşmedeki topluluğun tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla geçimini sağladığı, bunun yanında Batman Çayı ile Dicle'nin birleştiği bölgede olmaktan da yararlanarak nehir ticaretinden gelir elde ettiği anlaşılmaktadır. Nehir üzerinden ticaret yapan tacirlerin yerleşimde konaklamış oldukları düşünülmektedir. Kazılarda açığa çıkarılan büyük yapının bu amaçla kullanıldığı, diğer yandan ticari yükün burada depolandığı ve yerli halk ile ticaret yapıldığı ileri sürülmektedir. Kaynakça Dış bağlantılar Kazı web sitesi Kategori:Türkiye'deki höyükler Kategori:Batman ilindeki arkeolojik sitler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri