Kuru dolma, kurutulmuş sebzelerin içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı kuru dolma ya da kıymalı kuru dolma şeklinde farklı çeşitleri vardır. Yörelere Göre Çeşitleri Diyarbakır Kuru Dolması Diyarbakır Kuru Dolması malzeme olarak kuzu bıçak kıyması, Karacadağ pirinci,kurutulmuş biber, kurutulmuş patlıcan, kuru soğan, maydanoz, biber salçası, domates salçası, sıvıyağ, tereyağı, kuru reyhan, pul biber, karabiber, sumak, tuz kullanılır. Diyarbakır Kuru Dolması 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Batman Kuru Dolması Batman Kuru Dolması malzeme olarak patlıcan kurusu, biber kurusu (varsa kuru kabak, asma yaprağı), pirinç, maydanoz (İnce kıyılmış), domates salçası, biber salçası, yağlı kuzu kuşbaşı (sotelenmiş), tuz, karabiber, yenibahar, kuru soğan. (sotelenmiş), sumak suyu kullanılır. Bingöl Kuru Dolması Bingöl Kuru Dolması malzeme olarak kuru patlıcan, dolmalık kuru biber, kıyma, soğan, sarımsak, pilavlık bulgur, domates salçası, biber salçası, nar ekşisi, ayçiçeği yağı, tuz, karabiber, kimyon kullanılır. Adıyaman Kuruluk Dolması Adıyaman Kuruluk Dolması malzeme olarak kurutulmuş biber, kurutulmuş patlıcan, kurutulmuş kabak, kurutulmuş salatalık, pirinç, biber salçası, sumak ekşisi, kuru nane, zeytinyağı, tuz kullanılır. Adana Ekşili Kuru Dolması Adana'da yapılan kuru dolma çeşididir. Konya Kuru Kabak Sarması Konya Kuru Kabak Sarması kuru kabak, kıyma, ince bulgur, pirinç, kuru soğan, maydanoz, domates salçası ve çeşitli baharatlar ile yapılır. Konya Kuru Kabak Sarması 24.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Ayrıca bakınız Dolma Kaynakça Kategori:Türk mutfağındaki dolma ve sarmalar