Laz böreği (Doğu Lazcası: Paponi); yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin,Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Yunanistan'da ise "sütlü börek" anlamına gelen galaktobureko (Yunanca: γαλακτομπούρεκο) adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile tatlandırılabilir. Türkiye'de birçok restoranda Laz böreğini yemek mümkündür. "Hopa Laz Böreği" adıyla Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen tatlı, 2019 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır. Çeşitleri Hopa Laz Böreği Artvin Hopa Laz Böreği dinlendirilen hamurun ince yufkalar halinde açıldıktan sonra; kendine has hazırlanan muhallebinin yufkaların ortasına konularak pişirilmesi ile elde edilen üründür.Hopa Laz Böreği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Galatopita (Dilme Tatlısı) Selanikli Türklerin mutfağındaki tatlılardan biridir. Hamuru un, yumurta, tuz, su, yağ ve sirke ile hazırlanır. İçi için ise yumurta, süt ve şeker çırpılarak hazırlanır. İki yufka arasına iç malzemesi dökülür ve birlikte tatlı fırında pişirilir. Tatlının üzerine şerbet dökülür. Kaynakça Kategori:Osmanlı mutfağındaki tatlılar Kategori:Türk mutfağındaki tatlılar Kategori:Yunan mutfağındaki tatlılar Kategori:Trabzon mutfağı Kategori:Rize mutfağı Kategori:Artvin mutfağı Kategori:Laz mutfağı Kategori:Kremalı tatlılar Kategori:Kıbrıs mutfağı Kategori:Selanikli Türklerin mutfağı