Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

LDIF

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
LDIF (LDAP Data Interchange Format): Dizin entry’lerini tanımlayabilmek için kullanılan metin-tabanlı LDAP standartına verilen isim. Tanımı LDIF ile Dizin Sunucusu (Directory Server) üzerindeki veriler metin-tabanlı bir dosyaya aktarılıp, başka bir Dizin Sunucusu üzerine aynı dosya üzerinden bilgi aktarımı yapılabilir. LDIF, tüm veritabanlarının veya excel gibi spreadsheet programlarının tanıyabileceği standart ve basit bir yapı sunar. Kullanım Amacı LDIF temel olarak iki amaçla kullanılır: LDAP protokolünü hayata geçiren Sun Directory Server, Active Directory, OpenLDAP gibi Dizin Sunucularının (Directory Server) üzerinde bulunan verilerin standart olarak, başka bir ortama aktarılması veya başka bir ortamdan Dizin Sunucusuna veri aktarımı için. Bahsi geçen Dizin Sunucuları üzerinde, ekleme, silme, güncelleme işlemlerini yapma LDIF Alanları dn: distinguished name Dizin içinde bulunan bir entry'yi diğerlerinden ayırmaya yarayan, eşi olmayan isim. dc: domain component Dizin domain'i içinde bulunan her bileşeni gösteren isim. Örneğin www.google.com, dc=www, dc=google, dc=com şeklinde gösterilir. ou: organizational unit Kullanıcının içinde bulunduğu organizasyon birimini (bazen de kullanıcı gruplarını) gösterir. Eğer kullanıcı birden fazla birime sahipse, birden fazla ou tanımı yapılabilir: ou=avukat, ou=yargic gibi. cn: common name Entry'nin ismini gösterir. Eğer entry bir kullanıcıya aitse, kullanıcı adını (örneğin; cn: Ali Veli), bir toplantı odası hakkında bilgiyi saklıyorsa toplantı odasının ismini (örneğin; cn: Topaz Toplantı Salonu) saklar. LDIF Çeşitleri ve Örnekler İki tip LDIF dosyası vardır: 1. Dizin entry tanımlarını içeren, veri aktarımında kullanılacak LDIF dosyası : dn: uid=aliveli, ou=people, dc=example, dc=com objectclass: top objectclass: person objectclass: organizationalPerson objectclass: inetOrgPerson cn: Ali Veli givenName: Ali sn: Veli uid: aveli mail: [email protected] telephoneNumber: +90 123 123 45 67 description: Manager, HR 2. Dizin Sunucusu (Directory Server) entry’leri üzerine uygulanacak işlemleri (ekleme, silme, güncelleme) içeren LDIF dosyası: Aşağıdaki LDIF örneği, LDAP’a yeni bir entry eklemekte kullanılır. Dizin Sunucu'su üzerinde yapılacak işlem changetype komutu ile belirtilir: dn: uid=aveli, ou=people, dc=example, dc=com changetype: add objectclass: top objectclass: person objectclass: organizationalPerson objectclass: inetOrgPerson cn: Ali Veli givenName: Ali sn: Veli uid: aveli mail: [email protected] telephoneNumber: +90 123 123 45 67'' Teknik Spesifikasyon Bağlantıları RFC 2849 — The LDAP Data Interchange Format (LDIF) - Technical Specification RFC 4510 — Lightweight Directory Access Protocol (LDAP): Technical Specification Road Map RFC 4525 — LDAP Modify-Increment Extension
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri