Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Leskofçalı Galib

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Leskofçalı Galip (d. 1828, Leskofça – ö. 12 Aralık 1867, İstanbul), 19. yüzyıl divan şairi. Divan şiirinin son temsilcilerinden olan şair, Namık Kemal'in hayranlığını kazanan şiirleri ile tanınır. Tanzimat'la birlikte getirilen yeni şiir anlayışına karşı gelip klasik divan şiiri estetigine uygun eserler vermek isteyen şairler tarafından kurulan Encümen-i Şuara Topluluğu onun sanatı ve kişiliği çevresinde oluşmuştur. Yaşamı 1828 yılında Leskofça'da (Bugünkü Sırbistan’ın Leskovac şehri) dünyaya geldi. Asıl adı Mustafa Galip'tir. Babası, Üsküp valisi İsmail Paşa, annesi Nişli Hafız Paşazade Mahmud Paşa'nın kızı Tûti Hanım'dır. Çocukluğu babasının sürgün olduğu Afyon ve sürgünden sonra geri döndüğü İstanbul'da geçti. 1850-1852 senesinde Bosna Valisi Veliyyüddin Paşanın divan katipliğine atandı. Bir sene sonra Bosna vilayetine bağlı Banyaluka Kaymakamlığına getirildi. "Tuna" gazetesinde muharrirlik yaptı. 1853'te görevinden ayrılarak İstanbul'a geldi. Kırım Savaşı’nın başlaması üzerine Ordu-yı Hümayun Bahriyye Kitabetine atanarak Kırım'a gitti. 1856 senesinde Hakkâri ve Van valisi olan babası İsmail Paşa'nın yanında Divan Katibi olarak görev yaptı. Bu sırada özel öğretmenlerden ders alarak Arapça ve Farsça öğrendi. Bir süre sonra İstanbul'daki eski işine döndü. Namık Kemal ve İbrahim Halet gibi şahsiyetlerle tanıştı. Bundan sonraki görevleri "Emtia Gümrüğü Tahrirat Başkatipliği", "Gümrük Tahrirat Müdürlüğü", Tuna ve Halep vilayetlerinde başkatiplik ve mektupçuluktur. Tuna vilayetinde Mithat Paşa’nın emrinde görev yaparken Tuna Gazetesi'nde başyazarlık yaptı. Bu gazetede yayımladığı yazılarla tanındı. 1865'te görevden istifa edip ayrılıp İstanbul'a döndü. Bunu takiben hemen Girit'e gitti. 1866'da Girit'ten İstanbul'a döndü ve kısa bir müddet sonra, 1867 yılında henüz 39 yaşında iken İstanbul'da hayatını kaybetti. Eserleri Ruh-i Sana : bu ilk divanıdır. 26-27 yaşında iken hazırladığı bu divanın içeriğinden bulunan şiirlerinden çoğu Van'da yaşamakta iken evinde çıkan bir yangın sonunda yanıp kayboldu ve geriye 3 gazel ve bir muhammes kaldı. Divan: Orta hacimde klasik divan şiiri estetik kurallarına göre hazırlanmış şiirler. Sanatçı, bunlar için Fehim- Kadim ve Naili'inin izinden gitmiştir. İbnülemin Mahmut Kemal İnal tarafından 1917 yılında yayınlanmıştır. Değerlendirme Osmanlılar Ansiklopesdisi biyografiler eserinde şöyle değerlendirilmektedir: Galip asabi mizaçlı, işrete düşkün, etrafında saygı uyandıran bir kişiliğe sahipti. Kaynakça Dış kaynaklar Yayın Kurulu (1999) "Galib (Leskofçalı)" Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi Cilt:1 sayfa:472, İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, ISBN 975-08-0071-0 Dış bağlantılar Uçman, Abdullah (2003) "Leskofçalı Galip", Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. c.27 say. 302 Online: Kategori:1829 doğumlular Kategori:1867 yılında ölenler Kategori:Divan edebiyatı şairleri Kategori:19. yüzyılda Osmanlılar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri