Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Levi-Civita paralelkenarımsı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|sağ|Levi-Civita paralelimsi Diferansiyel geometrinin matematiksel alanı içinde, Levi-Civita paralelkenarımsı bir eğri uzay içinde bir dörtlüyanal Öklidyen düzlem içinde onun bir paralelkenar genelleme inşasıdır. Bu isim araştırmacı Tullio Levi-Civitaya ithafendir. Bir paralelkenar gibi, bir paralelkenarımsının iki zıt yüzleri AA ve BB paralel (paralel taşınım yoluyla) düz (bir jeodezik) olmasına rağmen, ancak dördüncü kenar A'B değil, genel olarak, paralel ya da AB kenarı boyunca aynı uzunlukta olacaktır. Yapımı Bir paralelkenar Öklidyen geometri içinde aşağıda inşa edilmiştir: Bir düz doğru parçası AB ve diğer düz doğru parçası AA ile başlayalım. AB sabit olan açı ile korunur ve A, A noktaları olarak aynı düzlem içinde kalıyor, uç nokta B 'ye AB boyunca AA parçasını kaydırın, ve B. B son parçanın son nokta etiketi ile böylece bu parça BBdir. Çizilen bir A'B doğru parçasıdır. Bir eğri uzay içinde, böylece bir Riemannian manifold veya daha genel herhangi manifold donanımı ile bir afin bağlantı, bu bir geodezikin "doğru parçaları" genellemesi ifadesidir. Bir uygun yakınkomşuluğu(böylece bir normal koordinat sistem içinde birtop) içinde, herhangi iki noktalar bir geodezik ile katılabilir. paralel taşımanın daha genel ifadesine diğer verilen yol bir doğru parçası boyunca kaymanın fikridir. Böylece, varsayalım ya bu manifold tamdır, veya bu yapı bir uygun yakınkomşuluk içinde yer alıyor, bir Levi-Civita parallelkenar türetimine ilk adımdır: bir geodezik AB ve diğer geodezik AA ile başlayalım. Burada geodezikler bir Riemannian manifold'un durumu içinde yay ile ölçeklendirmeye varsayım olur, veya bir afin bağlantının genel durumu içinde taşımaya afin ölçünün bir seçimi. A dan Bye AAnın tanjant vektörü (paralel taşınım) "kayma". üstel gönderme yoluyla üretilen bir jeodezik Bde tanjant vektörle sonuçlanır. B ile bu geodeziğin son noktası etiketlendi, ve BB kendisi jeodeziktir. A ve Bnoktasının bağlantıları A'B ile jeodeziktir. Bir paralel arasındaki farkı nicel değerlendirmesi Bu son geodezik yapım bağlantının uzunluğu A'B noktaları geriye kalan AB tabanının uzunluğundan farklı olarak genel içinde olasıdır. Bu fark Riemann eğrilik tensörü ile ölçülür. Hassas bir ilişkiyi belirtmek için, diyelimki AA bir tanjant vektör X ın A da üsteli olsun, ve A da Y nin üstel bir tanjant vektörün üsteli AB ise burada paralel kenarın, kenarlarının uzunluğu içinde daha yüksek derecenin koşulları ile baskılanmıştır. Ayrık yaklaşıklık [[Dosya:Schild's ladder step 4.svg|küçükresim|sağ|Schild'in merdiveninin iki basamak.A'X ve A'X parçaları are AX 'ın paralel taşınımının ilk sırasına bir yaklaşıklıktır eğri boyunca.]] Parallel taşınım Schild'in merdiveni ile ayrıklanarak yakınsanabilir, bu yaklaşık paralelkenar ile Levi-Civita paralelkenarımsı yaklaşıklığıdır. Kaynakça Kategori:Eğriler Kategori:Diferansiyel geometri Kategori:Dörtgenler Kategori:Eğrilik (matematik)
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri