Liçi (Litchi chinensis) (Çince: 荔枝 liçi), başlıca olarak Çin'in güneyinde yetişen bir meyve. Geçmişte kral meyvesi olarak anılmış olan bu meyve Çin'de vergi olarak da halktan toplanmıştır. Morfolojik özellikleri Liçi ağacı, yaklaşık 15-20 m boyuna ulaşan, dört mevsim yeşil kalan bir ağaçtır. Meyvesi 3–4cm uzunluğunda, yaklaşık 3cm çapındadır. Kabuğu pembemsi kırmızı renkli ve serttir. Acımsı olan ve yenilmeyen kabuğu, oldukça incedir ve kolayca soyulur. Meyvesi yarı saydam-beyaz, üzüme benzer yumuşak kıvamda ve tatlıdır. Çekirdeği yaklaşık 2cm uzunluğunda, 1–15cm çapında, sert ve parlak kahverengidir. Çekirdeği hafifçe zehirlidir ve yenilmez. Yetişme dönemi Liçi meyvesi, çiçek açmasından yaklaşık 100 gün sonra, Temmuz - Ekim ayları arasında olgunlaşır. Liçi, C vitamini açısından oldukça zengindir. Yetiştiği coğrafya Liçi meyvesi Çin dışında, Hindistan, Vietnam, Filipinler, İsrail, ABD'nin Teksas, Florida, Hawaii eyaletleri ve Kaliforniya eyaletinin kıyı kesimleri ve Endonezya'da da yetişir. Türkiye'de ise şu anda yalnızca Mersin ve ilçelerinde yetiştirilmektedir. Liçi kışın serin ancak dondan korunaklı yağışlı bir iklim yazın ise sıcak ve nem ister. Yetişkin bir liçi ağacı en fazla -4 dereceye kadar olan soğukları tolere edebilir. Besin değeri küçükresim|Kabuklu ve kabuğu soyulmuş halde meyveler Liçinin toplam ağırlığının %60'ı yenilebilir. Liçinin doymuş yağ oranı düşüktür ve sodyum ile kolestrol bulunmamaktadır. Polifenol oranı bazı meyvelere nazaran daha yüksektir, bununla birlikte bir kap liçi meyvesi günlük kalori ihtiyacı 2000 kilokalori olan bir insanın çinko ihtiyacının %14'ünü, fosfor ihtiyacının %9'unu, potasyum ihtiyacının %6'sını karşılar. Ortalama 9 liçi meyvesi bir yetişkinin günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Liçi ve longanın besin değerleri açısından karşılaştırması Kaynak: USDA Nutrient Database Alt türleri "Litchi chinensis"in iki alt türü vardır: Çin ve Hindiçin'de yetişen Litchi chinensis chinensis ile Endonezya ve Filipinler'de yetişen Litchi chinensis philippinensis. Resim galerisi Kaynakça İngilizce Vikipedi Dipnotlar Kategori:Yenilebilir Sapindaceae Kategori:Çin florası Kategori:Tropikal meyveler Kategori:1782'de tanımlanan bitkiler