[[Dosya:Lemonade-seller-Thessalonika.jpg|küçükresim|Limonatacı Selanik, Osmanlı İmparatorluğu (1890 öncesi)]] Limonata (Osmanlıca: آب ليمو (âb-ı limon)), limon suyu, şeker ve sudan yapılan bir içecektir. Limonata dünyanın hemen hemen her ülkesinde yapılır ve içilir. Limonun her tarafıyla yapıldığı da olur, özellikle dışarıda büfe ve lokantalarda bu şekilde servis edilebilir. Bu tarife göre, limonlar dilimlenip üzerine şeker atılır ve bekletilir, bir gün gibi bir zaman içerisinde süzülüp posası atılır. 1 porsiyonu 41 kaloridir. Osmanlı Mutfağındaki Çeşitleri Osmanlı mutfağında özellikle saray mutfağında âb-ı limon çeşidi yapılmaktaydı. Nevşehirli Damat İbrahim Paşanın mutfağına gönderilen ürünlerin listesinde âb-ı limonda yer almaktadır. Şarâb-ı limon limonatadan farklı olarak şeker, su ve yumurta akı kullanılarak yapılırdı. Kaynatılmaksızın pişirilerek hazırlanırdı. 15. yüzyıla ait eski tıp kitabı İbn-i Şerîf’in Yâdigâr adlı eserinde limon şarabının tarifi verilmiştir. Limon şerbeti limon suyu, toz şeker, su, süzme bal ve karanfil ile kaynatılarak yapılır. Melceü’t- Tabbâhîn Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t- Tabbâhîn yemek kitabında şarâb-ı limonun benzer tarifi limon şurubu olarak geçmektedir. Yumurta akı ve limon suyu kaynatılarak hazırlanmaktadır. Mükemmel ve Mufassal Aş Ustası Mükemmel ve Mufassal Aş Ustası yemek kitabında limonata tarifi vardır. Kaynakça Kategori:Limonata Kategori:Meyveden yapılan sular Kategori:Osmanlı mutfağındaki içecekler