Livno peyniri (Boşnakça: Livanjski sir / Ливањски сир) ilk olarak 19. yüzyılda Livno, Bosna Hersek bölgesinde üretilen bir peynir türüdür. Gravyer benzeri altın sarısı bir renge sahiptir ve ceviz çekirdeğinden dolayı keskin bir tadı vardır. Meze, ana yemek veya tatlı olarak yenebilir. Livno peyniri, gravyer peyniri yapımında Fransız teknolojisi temelinde üretilir. Başlangıçta koyun sütünden yapılan peynir cinsi günümüzde esas olarak koyun ve inek sütünün karışımından yapılır. Olgunlaşma süresi kontrollü ortamda 60 ile 66 gün arasındadır. Tadı güçlüdür ve daha yaşlı peynirlerde tadı biraz keskindir. Livno Peynirinin en büyük üreticiler "Mljekara Livno" ve "Lura Dairy d.o.o." şirketleridir ve 2005 yılı istatistiklerine göre yıllık üretimi 500 metrik tonu aşmaktadır. Ayrıca bakınız Bosna-Hersek mutfağı Peynir çeşitleri listesi Kaynakça Kategori:Bosna-Hersek mutfağı Kategori:Balkan mutfağı Kategori:İnek peynirleri Kategori:Koyun peynirleri Kategori:Livno