Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Lodi Barışı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Lodi Antlaşması ya da Lodi Barışı, Venedik Cumhuriyeti ile Milano Dükalığı arasındaki Lombardiya Savaşları’na son vermek amacıyla 9 Nisan 1454 tarihinde Lodi şehrinde imzalanan bir barış antlaşmasıdır. Antlaşmanın tarihsel önemi, İtalyan yarımadasına 40 yıllık istikrarlı bir barışı getirmesi ve bunun sonucunda Rönesans’ın sanatsal ve edebi olarak büyümesini desteklemesidir. Siyasi durum Milano Dükü Filippo Maria Visconti’nin 1447’de ölümünde sonra Milano’da Altın Ambrosya Cumhuriyeti ilan edildi. Yöneticiler yeni doğan devletin savunmasını I. Francesco Sforza’ya emanet etme karar verdiler, Francesco üç yıl sonra kendini Milano dükü ilan etti. Bir süredir Lombardiya üzerinde yayılma hırsı olan Venedik, Francesco Sforza ve müttefiklerine karşı Napoli Kralı Aragonlu V. Alfonso ve Habsburg İmparatoru III. Friderich ile bir ittifak kurdu. Ancak sadece üç yıl sonra Konstantinopolis’in düştüğü haberi geldi, bu olay Ege Denizi’ndeki Venedik topraklarını tehlikeye attı. Bu nedenle Venedik, İtalya’daki savaşlara geçici bir ateşkes getirmeye karar verdi ve diğer İtalyan güçleriyle birlikte Lodi Barışı’nı yaptı. Antlaşma sol|küçükresim|Broletto Sarayı, antlaşmanın imzalandığı yer. Venedik ve Milano nihai barışı 9 Nisan 1454’te Francesco Sforza’nın Lodi’deki sarayında imzaladı. Antlaşma en güçlü İtalyan devletleri tarafından ve özellikle de Cosimo de' Medici ve Francesco Sforza arasında uzun süredir devam eden olumlu ilişkiler sayesinde savaşta Milano’nun yanında yer alan Floransa Cumhuriyeti tarafından onaylandı. Antlaşmadan sonra Kuzey İtalya; Savoie Hanedanı, Ceneviz Cumhuriyeti, Gonzaga Hanedanı ve Este Hanedanı gibi diğer bazı güçlerin varlığını sürdürmesine rağmen fiilen iki devlet arasında bölünmüştür. Ayrıca Francesco Sforza’nın Milano Dükü olması, yukarıda adı geçen devletler ile arasındaki sınırın Adda Nehri üzerine taşınması, tüm sınır boyunca sınır işaretlerinin konulması ve farklı zamanlarda İtalik Birliği’ne katılımla sonuçlanan bir ittifakın doğmasını da sağladı. Asola, Lonata ve Peschiera toprakları Venedik Cumhuriyeti’nin egemenliğine girdi ve buraları arzulayan Gonzagaların beklentileri suya düştü. küçükresim|Lodi Barışı'ndan kırk yıl sonra, antlaşmanın imzalanmasından bu yana jeopolitik durumun büyük ölçüde değişmediği İtalya yarımadası. Tarihsel önemi Lodi Barışı’nın önemi, yarımadaya 40 yıl boyunca önemli bir toprak dengesi ve barışı sağlamasının yanında Rönesans’ın gelişmesini sağlayan yeni bir siyasi-kurumsal yapı kazandırmasıdır. On beşinci yüzyılın ikinci yarısında Lorenzo de' Medici, ünlü “denge politikasını” uygulayarak bu siyasi dengenin garantörü olmuştur. Ayrıca bakınız Milano Dükalığı Venedik Cumhuriyeti Floransa Cumhuriyeti I. Francesco Sforza Kaynakça Kategori:İtalyan Rönesansı Kategori:1450'lerde antlaşmalar Kategori:15. yüzyılda Floransa Cumhuriyeti Kategori:Venedik Cumhuriyeti antlaşmaları Kategori:15. yüzyılda Venedik Cumhuriyeti
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri