Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Mahmudçala Gölü

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Mahmudçala, Mugan ovasının güneydoğusundaki bataklık gölü. Mahmudçala Gölü Bilasuvar bölgesindeki en büyük su kütlesidir fakat Mahmudçala sulak alanı son yıllarda önemli ölçüde küçülmüştür. Bunun nedeninin Lenkeran Bölge Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bölge Müdürlüğü çalışanlarının yapay kanallar açarak gölü Hazar Denizi'ne boşaltmaları olduğu iddia edilmiştir. Her yıl dünyanın dört bir yanından çeşitli yabani kuşlar kışı geçirmek için buraya göç eder. Göl, deniz seviyesinden 22 metre aşağıda yer almaktadır. Toplam alan 8.000 hektardır. Mahmudchala sulak alan sisteminin toplam alanı 23.000 hektardır (Ağçala Gölü dahil). Gölün çevresindeki iklim kuru subtropikaldir. Yazlar kurak, çok sıcak ve kışlar ılımandır. Çevre bölgelerdeki sıcaklık yazın +29/+35 ° С, kışın +3/+6,5 ° С'dir. Yağışlar esas olarak ilkbahar ve sonbaharda düşer. Suyun tuzluluğu 16-18 g/l'dir. Sıcaklık yazın 22-29 ° С, kışın ise 4-7,5 ° С'dir. Ağçala, Mahmudçala ve Javadçala Gölleri, 1896 yılında Aras Nehri'nin Mugan ovasını taşmasıyla oluşmuştur. Şu anda, Mahmudçala Gölü bir bataklık halindedir. Araz Nehri taştığında göl doldu. Şimdi göl Mugan sulama kanallarının ve Bolgarçay'ın fazla sularıyla besleniyor. 1965 yılında Bolgarçay'da bir rezervuar inşaatı ile gölün alanı önemli ölçüde azaldı (hemen hemen Ağçala Gölü'nün çoğu). Bundan sonra göl sistemi esas olarak kanallarla beslenmekte. Bundan sonra gölün alanı özellikle yaz aylarında küçülür. 15 yıllık kullanımdan sonra Bolgarçay üzerindeki rezervuar alüvyonla doluyor ve nehir suyu tekrar göle akmaya başlıyor. Gölün dibi esas olarak bir silt tabakasından oluşur. Alanın çoğu sulak alanlarla kaplıdır. Son yıllarda buraya gelen kuşlar arasında dünyada 10.000 civarında nadir bulunan Dikkuyruk bulunmaktadır. Bu ördek cinsi, buzağılamadan sonra kışı geçirmek için Kazakistan'dan Mahmudçala bölgesine gelir. Ayrıca gölde başka birçok ördek kışı geçirir. Ancak, bu kuşların çoğu avcılar tarafından vurulur. Bu nedenle rezervdeki kuş sayısı son yıllarda hızla azalmıştır. Fauna Gölde yaşamış bazı su kuşları: Küçük Batağan, Küçük Karabatak, Büyük Karabatak, Gri Balıkçık, Büyük Ak Balıkçıl, Küçük Ak Balıkçıl, Sessiz Kuğu, Tadorna(Suna), Yeşilbaş, Çamurcun, Bayağı Kaşıkgaga, Boz Ördek, Fiyu, Kılkuyruk, Elmabaş Patka, Kızıl Tuygun, Kaya Kartalı, Şahin, Sakarmeke, Sazhorozu, Gallinula, Su Çulluğu, Tringa, Yeşil Düdükçün, Bayağı Uzunbacak, Karabaş Martı, Gümüş Martı... Kaynakça Kategori:Göller Kategori:Azerbaycan'daki göller Kategori:Bataklık gölleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri