Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır. Makarnanın bir çeşidi olan itriya Ağlebîler tarafından Sicilya adasına taşınmıştır. Genellikle irmik veya durum buğdayından elde edilmiş una yumurta karıştırılarak hazırlanmış türlü biçimlerdeki kuru hamur ve bu hamurdan yapılır Türkçeye İtalyanca maccherone sözcüğünden geçmiştir. Üretimi Makarna üretimi için buğday irmik hâline getirilir, suyla karıştırılır ve şekil verilir. Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir. Makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür. Makarnanın kolayca hazmedilen bir besin olmasının da nedeni budur. Çeşitleri Galeri Kaynakça Ayrıca bakınız Makarna yemekleri listesi Makarna listesi Piyale Makarna Fabrikası Makarna yiyen düşünürler sorunu Kategori:İtalyan mutfağı Kategori:Hamur işleri Kategori:Yemek malzemeleri Kategori:İtalyancadan Türkçeye geçen sözcükler Kategori:Makarnalar Kategori:Buğday yemekleri Kategori:Ulusal yemekler Kategori:İtalyanca deyişler Kategori:Temel gıdalar Kategori:Akdeniz mutfağı