Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Mali me Gropa-Bizë-Martaneş Koruma Alanı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Mali me Gropa-Bizë-Martaneş Koruma Alanı , Arnavutluk'un merkezinde, Dajti Milli Parkı sınırına bitişik bir koruma alanıdır. alan kaplamaktadır. Debre ve Tiran illerindeki üç belediye ile Xibra, Martaneş ve Shëngjergj ile kendi bölgesi içerisindeki birkaç köye sınırı vardır. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), bölgeyi Kategori V olarak listelemiştir. Bölge, aynı zamanda Plantlife tarafından uluslararası öneme sahip Önemli Bitki Alanı olarak tanınmıştır. Koruma alanı, çok çeşitli flora ve faunaya ev sahipliği yapmaktadır. Biyocoğrafik olarak, koruma alanı, Palearktik ılıman geniş yapraklı ve karma orman biyomunun Dinarik dağ karma ormanları karasal ekolojik bölgesi içinde yer almaktadır. Ormanlar, yoğun iğne yapraklı ve yaprak döken ormanlarla koruma alanının toplam alanının %68'ini kaplar. Koruma alanının omurgalı faunası 209 türden oluşmaktadır. 44 memeli, 130 kuş, 23 sürüngen ve 12 amfibi türü ile temsil edilmektedir Boz ayı, boz kurt ve vaşak ormanlık bölgelerde yaşar. Kızıl tilki, karaca, yaban domuzu, kızıl sincap, avrupa su samuru, fındık faresi ve akdeniz nal burunlu yarasası başlıca yırtıcı memelilerdir. Koruma alanında altın kartal, atmaca, çakır kuşu, kuzey çakır kuşu, mısır akbabası, bayağı şahin, arı şahini, ak karınlı ebabil, dağ kargası vb. dahil olmak üzere toplam 130 kuş türü gözlemlenmiştir. Ayrıca çok sayıda sürüngen ve amfibi türü vardır. En yaygın olanları arasında alpin semenderi, avrupa sıçan yılanı, avrupa benekli kaplumbağası ve Hermann kaplumbağası gösterilebilir. İklim, birçok dağ masifi, kaya oluşumları, toprak türleri ve hidrolojik koşullarla özel topoğrafyanın birleşimi ve güçlü bir antropojenik etkinin olmaması nedeniyle farklı habitat oluşumuna katkıda bulunmuştur. Arnavutluk'taki toplam tür sayısının %12'sini oluşturan 450 damarlı bitki türü koruma alanında gözlemlenmektedir. Mali me Gropa-Bizë-Martaneş'in bitki örtüsü dikey olarak birkaç farklı bölgeye ayrılmıştır. Akdeniz bölgesinde, iğne yapraklı bölgeye karaçam, avrupa kayını, gümüş köknar, avusturya meşesi, macar meşesi, avrupa duman ağacı hakimdir. Yaprak döken bölge avrupa şimşiri, cade ve kudüs dikeni ile kaplıdır. Alpin bölgesi, esas olarak çimenler, yosunlar ve likenlerden oluşur ve ayrıca yaban mersini ve nadir çiçeklerde bol miktarda bulunur. En yaygın türler arasında bahar yılan otu, kaya gülü, alpin asteri, kedi ayağı, avrupa yaban mersini ve çuha çiçeği bulunur. Manzara, Xixelles Mağaraları, Valit ve Shutrese, Malit me Gropa ve bir buzul vadisi ve gölü gibi beş tabiat anıtına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bakınız Arnavutluk coğrafyası Kaynakça Kategori:IUCN Kategori V
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri