Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Mandibular köpek dişi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Mandibular köpek dişi ya da mandibular kanin, mandibular yan kesici dişlerin distaline (yüzün orta hattından uzağa) mandibular birinci küçük azı dişlerinin ise meziyaline (yüzün orta hattına doğru) yerleşmiştir. Maksiller ve mandibular kaninlere ağzın "köşetaşı" denir çünkü orta hattan üç diş uzağa yerleşirler ve küçük azıları kesicilerden ayırırlar. Kaninin konumu gereği kesici ve küçük azı dişleri ayırdığı gibi mastikasyon ya da çiğneme esnasında her iki dişin işlevini gerçekleştirir. Yine de, kaninlerin en çok görülen işlevi besinleri koparmaktır. Kanin dişler çiğneme esnasında meydana gelen muazzam lateral (yan) basınçlara dayanabilmektedir. Kaninlerin tek bir tüberkülü vardır ve etçillerde tutma-kavrama görevi görür. Görece aynı olsalar da, mandibular kaninlerin süt dişleri ile kalıcı dişleri arasında küçük farklar bulunur. Mandibular kaninler yalnızca 4 aylıkken kalsifikasyon göstermeye başlar ve kuronun minesi 7 yaşında tamamlanır. Kalıcı mandibular kaninler 9-10 yaşlarında sürer. Mandibular ve maksiller kaninler ağızdaki en uzun dişlerdir. 13 yaşında tamamen oluşumunu tamamlayan mandibular kaninlerin kökü mandibular arktaki en uzun köklerdir. Mandibular kaninlerin kuronu maksiller kanine göre (meziyodistal olarak) daha dardır ancak boyu ise maksiller kaninlerle neredeyse aynı ya da onlardan daha uzundur. Mandibular kaninler genellikle tek köklüdür ancak bazen kök birfurkasyona uğramış olabilir ya da çift köklü olabilir. Böyle bir durumda bir kök dile (lingual tarafa) bir kök dudağa (labial tarafa) bakar. Üniversal numaralandırma sisteminde, süt mandibular kaninler büyük harflerle gösterilir. Sağ mandibular kanin "R" ile soldaki ise "M" ile gösterilir. Uluslararası numaralandırma farklı bir sistem kullanır ve sağ mandibular kanin "83" olarak soldaki ise "73" olarak bilinir. Üniversal numaralandırma sisteminde kalıcı mandibular kaninler sayılarla gösterilir. Sağ kalıcı mandibular kanin "27" olarak ve soldaki ise "22" olarak bilinir. Palmer numaralandırma yönteminde dişin hangi çeyrekte olduğu gösteren bir sembol ile dişin numarası kullanılır. Bu diş için, sol ve sağ kaninler aynı numarayı "3" alır ancak sağdaki için sayının üzerine "┐" sembolü kullanılırken soldakinin üzerine "┌" sembolü kullanılır. Uluslararası numaralandırma yöntemi ise bu iki sistemden farklı olarak sağ kalıcı mandibular kanini "43" olarak numaralandırırken soldakini "33" olarak numaralandırır. Kaynakça Ash, Major M. and Stanley J. Nelson, 2003. Wheeler's Dental Anatomy, Physiology, and Occlusion. 8th edition. Brand, Richard W. and Isselhard, Donald E., 2003. Anatomy of Orofacial Structures. 7th edition. Kategori:Diş türleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri