Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Manyeto optik tuzak

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Manyeto optik tuzak (kısaca MOT), soğuk, kapana kısılmış nötr örnekleri üretebilmek için lazer soğutma ve uzamsal olarak değişen bir manyetik alan kullanan bir cihazdır. Bir MOT'tan elde edilen sıcaklıklar, foton geri tepme sınırının iki veya üç katı olan atomik türe bağlı olarak birkaç mikrokelvin kadar düşük olabilir. Bununla birlikte, çözülmemiş aşırı ince yapıya sahip atomlar için, örneğin;bir MOT'nta elde edilen sıcaklık Doppler soğutimitinden den daha yüksek olacaktır. 350px|küçükresim|MOT'un deneysel kurulumu.MOT zayıf bir dört kutuplu uzamsal olarak değişen manyetik alan ve altı dairesel polarize kırmızı-detuned optik melas ışınının kesişiminden oluşturulur. Atomlar tuzağın merkezinde (bobinlerin ortasında) sıfır alanından uzaklaştıkça, uzaysal olarak değişen Zeeman Kaymasi rezonansa atomik bir geçiş getirir ve bu da tuzağın merkezinde atomları merkeze doğru geri iten bir saçılma kuvvetine yol açar. Bu nedenle bir MOT atomları yakalar ve bu kuvvet, atomların momentum aldıkları foton saçılımından hareketlerinin zıt yönünde "tekmeler" meydana geldiğinden, aynı zamanda atomları ortalama olarak yavaşlatır (yani soğutur), tekrarlanan absorpsiyon ve kendiliğinden emisyon döngüleri meydana getirir. Bu şekilde bir MOT, saniyede yüzlerce metre başlangıç hızları ile saniyede onlarca santimetreye kadar (yine atomik türlere bağlı olarak) atomları yakalayabilir ve soğutabilir. Yüklü parçacıklar bir Penning Tuzağı veya Paul Tuzağı kullanılarak elektrik ve manyetik alanların bir kombinasyonu olarak tutulabilse de, bu tuzaklar nötr atomlar için etkisizdir. Bir MOT'un Teorik Açıklaması Zayıf bir dört kutuplu manyetik alan oluşturmak için bir anti-Helmholtz konfigürasyonunda iki bobin kullanılır; burada bobinleri -ekseni boyunca ayrılmış olarak ele alacağız. -yönü boyunca iki bobinin ortasında yer alan sıfır alanının yakınında, alan gradyanı tekdüzedir ve alanın kendisi pozisyona göre doğrusal olarak değişir. Bu tartışma için, ve olan, zemin ve uyarılmış durumları olan bir atom düşünün; burada , toplam açısal momentum vektörünün büyüklüğüdür. Zeeman Etkisi nedeniyle, bu durumların her biri ile gösterilen ilişkili değerleriyle alt düzeylere bölünecektir (temel durum için Zeeman kaymasının alan tarafından sıfır olduğuna ve alt düzeylere bölünmeyeceğine dikkat edin). Bu, Zeeman kayması alan kuvvetiyle orantılı olduğundan ve bu konfigürasyonda alan kuvveti pozisyonda lineer olduğundan, uyarılmış durum alt seviyelerinin uzamsal olarak bağımlı enerji kaymaları ile sonuçlanır. Bir not olarak, Maxwell Denklemi alan gradyanının ve yönleri boyunca iki kat daha güçlü olduğunu ve dolayısıyla yönü boyuna iki kat daha güçlü olduğunu ima eder. Kaynakça Liwag, John Waruel F. Cooling and trapping of 87Rb atoms in a magneto-optical trap using low-power diode lasers, Thesis 621.39767 L767c (1999) Kategori:Atom fiziği
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri